Hlavní obsah

Štěch chce zmírnit napětí s vládou

Novinky, ČTK, Hana Kadečková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zmírnění napětí mezi odbory a vládou vyvolané chystanou reformou veřejných financí by mělo přinést setkání šéfa Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Milana Štěcha s premiérem Vladimírem Špidlou a koaličními ministry Cyrilem Svobodou (KDU-ČSL) a Petrem Marešem (US-DEU), které se uskuteční v pondělí ráno. Právu to v pátek potvrdil Štěch.

Foto: archiv
Článek

"Kromě zmírnění napětí chceme, aby se posunula příprava reformy. Doufám, že na setkání se nepovedou jen obecné řeči, to by bylo neefektivní," uvedl Štěch. Na schůzce se má podle něj hovořit o okruzích kompromisních řešení reformy: "Ty okruhy odpovídají našim pozměňovacím návrhům," dodal Štěch.

Demonstrace bude

Odbory nabídly poslancům deset pozměňovacích návrhů mezi nimiž je požadavek, aby se nekrátily nemocenské dávky za první tři dny marodění, které chce vláda snížit na polovinu, aby se započítávala doba středoškolského studia do nároku na důchod, aby se nerušil dočasně krácený předčasný důchod, aby se neprodlužoval věk odchodu do důchodu na 63 let, aby se pro nejbohatší občany zavedlo páté daňové pásmo, či aby byla zachována dnešní pětiprocentní daň z převodu nemovitostí, kterou chce vláda snížit na tři procenta.

Ať schůzka dopadne jakkoliv, rozhodnutí uskutečnit v sobotu 13. září v Praze velkou protestní demonstraci odboráři nezmění. "Ano, demonstrace se konat bude," potvrdil Štěch.

Pomohou si státní zaměstnanci?

Mezi věcmi, které odborům rovněž vadí, je i zavedení nového šestnáctitřídního systému odměňování státních zaměstnanců bez dostatečné finanční podpory. Vláda nabízí pět miliard korun, odbory požadují ještě o šest miliard více, jinak podle nich roční platy většiny státních zaměstnanců i o několik tisíc korun poklesnou. Své požadavky hodlají učitelé, berní úředníci, zaměstnanci katastrálních úřadů a správ sociálního zabezpečení právě v pondělí podpořit výstražnou stávkou.

Reklama

Výběr článků

Načítám