Hlavní obsah

Stávkovalo přes 200 tisíc státních zaměstnanců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Státní zaměstnanci, kterým vláda v minulých dnech přiznala pouze 10 procent 13. platů, zahájili v 8:00 hodinovou stávku. Podle zpřesněných údajů se stávky zúčastnilo přes 200 tisíc lidí. Později se tak ve středu otevřely některé úřady, například většina katastrálních úřadů, okresní a obvodní soudy. K šedesátiminutovému protestu se připojilo několik tisíc škol.

Foto: Lenka Svorová

Paní L. Mikulčíková a mladá vyšívačka.

Článek

"Podle našich zpřesněných informací se stávky zúčastnilo přes 200 tisíc lidí. Údaje ale neustále zpřesňujeme. Přesná čísla tak budou asi až za dva dny," řekla Novinkám šéfka odborů státních zaměstnanců Alena Vondrová. Stávkovalo také 72 tisíc příslušníků ozbrojených složek. Stávka podle ní zasáhla téměř celou republiku a byla výstrahou dalším vládám.

"Odhady odborů jsou vždy vyšší, než jaká je skutečnost," komentoval informace o dvou set tisícové účasti na stávce ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach. "Realita bude taková, že jich bylo mezi 100 až 200 tisíci," dodal v Karlových Varech, kde zasedala vláda, s tím, že není dobré stávku přeceňovat ani podceňovat.

"To je spíše otázka na ministra financí, než na mě, zda by se našly prostředky na třinácté a čtrnácté platy státních zaměstnanců. Jedno je jasné, že se mzdy ve státní sféře reálně nesnižují, ale naopak stále zvyšují," uvedl Škromach.

Podle Vondrové se na rozhodnutí vlády již nedá nic změnit. Stávka je signálem, že stát své zaměstnance nemůže takto poškozovat. "Cílem není zvrátit toto rozhodnutí, ale vyjádřit zásadní nesouhlas. Chceme ukázat této vládě a vládám, které po ní budou následovat, že nemohou takovýmto způsobem jednat," uvedla pro Právo Vondrová. Lidé podle ní musí přestat mít strach a získat sebevědomí, aby zvedli hlavu a dali najevo svoji nespokojenost. Podle Vondrové jsou odboráři připraveni v případě neúspěchu na tvrdší akce.

Podle průzkumu pro Český rozhlas většina lidí s výplatou 13. a 14. mezd nesouhlasí.

O 14. platu se ještě bude jednat

Deset procent 13. platu představuje v průměru asi 1568 korun, zatímco odbory požadovaly 50 procent, což je v průměru 7842 korun. Otevřená je však stále otázka 14. platů, které mají zaměstnanci dostat vyplaceno na konci roku. Vondrová v pondělí odmítla, že by si odbory středeční stávkou vytvářely prostor pro jednání o 14. platu. Posléze však připustila, že masivní účast by jednání mohla ovlivnit.

Do hodinové stávky se zapojilo i několik tisíc škol od mateřských, přes základní a střední po učiliště a vyšší odborné. Jejich přesnější počet včera ale školské odbory nechtěly sdělit, protože se ke stávce prý stále připojují další zařízení, řekla v úterý ČTK Dagmar Gabrielová z Českomoravského odborového svazu pracovníků školství. V republice je téměř 13 000 škol.

Jednohodinovou stávku dne 21.4. 2004 od 8. hod. do 9. hod podpoří, (stav k 16.4. 2004):

  • Zaměstnanci naprosté většiny všech okresních a obvodních soudů ČR ( konečný počet ještě není znám); Zaměstnanci Městského soudu Praha,
  • Zaměstnanci Nejvyššího soudu ČR v Brně (dosud75%)
  • Zaměstnanci Městského státního zastupitelství Praha a zaměstnanci některých okresních státních zastupitelství poznámka: u soudů se jedná o všechny zaměstnance s výjimkou soudců a justičních čekatelů, kteří mají právo na stávku vyloučenu, stejně tak jako právní čekatelé a státní zástupci.
  • Zaměstnanci většiny Katastrálních úřadů včetně jejich poboček (přesný stav bude znám 19.4.2004 )
  • Zaměstnanci většiny pracovišť České správy sociálního zabezpečení (přesný stav ještě není znám)
  • Zaměstnanci Krajských reprezentací ČSU Ostrava,Plzeň (včetně odd. Domažlice a Klatovy), Ústí n.L. (ostatní ještě neuzavřeno)
  • Zaměstnanci Státních oblastních archivů (SOA Plzeň, seznam je doposud neúplný)
  • Zaměstnanci Úřadu práce: Děčín včetně pobočky v Rumburku, Brno, Kutná Hora, Mladá Boleslav, Nový Jičín (průběžný stav)
  • Zaměstnanci Inspektorátu bezpečnosti práce Brno
  • Některé Městské a Magistrátní úřady (bude zveřejněno později)

.::.

Podpora stávky zaměstnanců, kteří mají právo na stávku vyloučeno nebo z povahy jejich činností nemohou stávkovat:

  • V oblasti Vězeňské služby ČR a Celní správy probíhá rozsáhlá petiční akce (petice začínají postupně docházet první petici obdržel OS od zaměstnanců Celního úřadu Letiště Praha- Ruzyně),
  • Stávku podpořili zaměstnanci Českého báňského úřadu, kteří z povahy věci nemohou stávkovat (báňští inspektoři)

Reklama

Související témata:

Související články

Státní zaměstnanci půjdou do hodinové stávky

"Rozhodli jsme se, že vyzveme okamžitě všechny zaměstnance k jednohodinové protestní stávce," informovala Právo v pondělí v průběhu jednání předsedů odborových...

Učitelé budou 21. dubna také stávkovat

Učitelé jdou do stávky. Stejně jako ostatní zaměstnanci rozpočtové sféry nebudou 21. dubna hodinu pracovat. Rodičům vzkazují: pošlete své děti do školy...

Výběr článků

Načítám