Hlavní obsah

Státní zaměstnanci půjdou do hodinové stávky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

"Rozhodli jsme se, že vyzveme okamžitě všechny zaměstnance k jednohodinové protestní stávce," informovala Právo v pondělí v průběhu jednání předsedů odborových svazů rozpočtových a příspěvkových organizací jejich mluvčí Alena Vondrová. Stávka kvůli 13. a 14. platům by se podle informací Práva měla konat ještě v dubnu, nejpozději květnu.

Foto: Pivovarské muzeum

Už pojedenácté se ve čtvrtek 18. prosince v Pivovarském muzeu v Plzni vyhlašovaly nejzdařilejší vánoční perníčky.

Článek

"Ostudné, diletantské, nezodpovědné, nerozumné, neuvážené, skandální". Těmito slovy hodnotili pro Právo v pondělí nedělní rozhodnutí vlády odboroví předáci.

Odboráři vyhlášením stávky reagují na noční rozhodnutí ministrů Špidlovy vlády, že státní zaměstnanci dostanou letos na 13. platu pouhých deset procent, a nikoliv padesát, jak požadovaly odbory. O 14. platech, které ČSSD 450 tisícům státních zaměstnanců rovněž slíbila, vláda vůbec nejednala.

"Byť se snížení platů ve školství dotkne jen jakoby dvaceti procent zaměstnanců, je nešťastné hodit tyto lidi přes palubu. Jsou to provozní zaměstnanci, školníci, kuchařky v jídelnách, kterým i na tak mizerný plat ještě sáhnou. Vůbec se mi to nelíbí. Je to ostudné rozhodnutí," komentoval výsledek vlády pro Právo šéf Odborového svazu školství František Dobšík.

Odborová centrála protesty podporuje

Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) protesty podpoří. Novinářům to v pondělí v Brně řekl předseda ČMKOS Milan Štěch s tím, že rozhodnutí vlády považuje za špatné.

Štěch připomněl, že ještě na přelomu roku vláda tvrdila, že ve státní sféře se neprojeví propady mezd, ale nyní se ukazuje, že okolo 60 procent pracovníků ve státní sféře bude mít nižší platy.

Vláda podle něj při vyjednáváních nerespektuje argumenty odborů. I když podle Štěcha bylo zřejmé, že nelze vyplatit 50 procent 13. platů, mohlo být rozhodnutí vlády o konečné výši těchto platů lepším kompromisem.

Odbory nabízely kompromis

Podle informací Práva nabízely odbory premiérovi Špidlovi i možný kompromis, aby 13. plat činil alespoň 20 procent. Ministři však tuto nabídku odborů neakceptovali. O výši čtrnáctých platů se bude teprve jednat.

Rozhodnutím vlády se sníží plat zhruba 40 procentům zaměstnanců státu. Odbory odhadují, že to bude dokonce 60 procent. Snížení se bude pohybovat od sta korun po desetitisíce a nějakým způsobem se dotkne téměř všech výdělkových skupin. Například v resortu průmyslu a obchodu postihne nejvíce lidi s příjmem do šesti tisíc korun - 48 procent z nich.

Anketa

Co udělat se 13. a 14. platy pro státní zaměstnance?
zrušit, nevyplácet
58,9 %
vyplatit jen omezeně, jak míní vláda
2,7 %
zachovat v plné výši
38,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2835 čtenářů.

Související články

Třináctý plat bude letos jen 10 procent

Třináctý plat státních zaměstnanců letos bude vyplacen pouze ve výši deseti procent. O čtrnáctém platu se bude jednat pravděpodobně v září. To je výsledek...

Výběr článků

Načítám