Hlavní obsah

Stávka pilotů Austrian Airlines komplikace nezpůsobila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VÍDEŇ

Páteční tříhodinová stávka pilotů rakouské letecké společnosti Austrian Airlines skončila před 21:00. Způsobila sice zpoždění několika letů a dva spoje z Německa do rakouské metropole byly zrušeny, výraznější komplikace v dopravě však vídeňské letiště v souvislosti s protestní akcí nezaznamenalo.

Foto: Alena Chlumská

Štěpán Markovič v letošním roce vydává již třetí album. Z toho jednu desku točil letos pro Billa Clintona / foto 2012 © JazzAgency.cz

Článek

"Stávka skončila, sedm strojů má zpoždění do jedné hodiny," řekla ČTK mluvčí Austrian Airlines Livia Dandreaová.

Plánovaných letů mezi Vídní a Prahou se stávka nedotkla. Z Vídně do Prahy a zpět létá v pátek šest spojů. Čtyři provozují Austrian Airlines a dva ČSA.

Jednání stávce nezabránilo

Protestní akci se nepodařilo odvrátit ani na dnešním setkání odborářů a vedení Austrian Airlines. Představenstvo hodlá do roku 2008 prosadit 35procentní snížení nákladů na letový provoz, včetně redukce platů leteckého personálu.

Odboráři tento záměr odmítají a naopak chtějí jednotnou kolektivní smlouvu v rámci celé skupiny Austrian Airlines, do které patří také letecké společnosti Lauda Air a Tyrolean Airways. S tímto požadavkem však managament aerolinek nesouhlasí, protože piloti Austrian Airlines údajně mají v rámci koncernu nadstandardní finanční zabezpečení.

Aerolinkám klesl počet klientů

Hospodaření celé skupiny před zdaněním se do konce června propadlo do ztráty 28,6 miliónu eur ve srovnání se ziskem 4,3 miliónu EUR ve stejném období loňska. Snížily se i tržby a počet přepravených pasažérů, což společnost již dříve odůvodnila iráckou krizí, výskytem nemoci SARS a nepříznivým stavem světové ekonomiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám