Hlavní obsah

Stavět někomu továrnu u plotu je totální hloupost, tvrdí starosta obce, kde se má těžit lithium

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednání váznou, připouští vyjednávací tým složený ze zástupců obcí, kterých se týká plánovaná těžba lithia v Cínovci na Teplicku a jeho následného zpracování v závodě, jenž má vyrůst v Újezdečku na periferii lázeňského města. Jeho případný provoz v těsné blízkosti obytné zóny je pro místní nepřijatelný, řekl Novinkám Tomáš Sváda, starosta Košťan, které s Újezdečkem sousedí.

Foto: Karel Otcovský, Novinky

Tomáš Sváda, starosta Košťan.

Článek

Společně s dalšími zástupci obcí proto usiluje, aby těžební společnost Geomet realizovala své plány jinde. Investor plánuje těžbu zahájit nejpozději v roce 2028.

Jaká je aktuálně vaše pozice při jednání s investorem?

Tlačíme na těžební společnost, aby vybrala novou lokalitu pro zpracovatelský závod a zvolila jiný způsob dopravy. Nechceme tady otevřený pásový dopravník, ze kterého by materiál zejména při větrném počasí mohl padat dolů na zem. Navíc pod dopravníkem by mělo být vymezeno ochranné pásmo, aby tam lidé nemohli chodit. Takže část lesa, kterým má dopravník vést, by měla být pro veřejnost nepřístupná. To je nejen z ekologického hlediska naprosto nepřijatelné. Nesouhlasíme s tím, a nikdy souhlasit nebudeme.

Pokud kraj zásady územního rozvoje neschválí, zlepší se vaše vyjednávací pozice?

Určitě bychom se s investorem, ostatně jako doposud, nadále bavili o dalších možnostech. Postavme továrnu někde jinde, kde není na dosah bytová zástavba. Opravme železnici, po které by se z Cínovce lithium vozilo ve vagonech a snižme objem převáženého materiálu.

Kvůli zpracování lithia z Cínovce zabezpečíme obec, případně vykoupíme domy, hlásí firma

Ekonomika

Jak na vaše návrhy investor reaguje?

Říká, že vše musí propočítat a zvážit.

Jsou tedy ve hře alternativy, kde by zpracovatelský závod mohl stát?

Krajský úřad zaúkoloval Geomet, aby přišel s erudovaným finančním rozborem, co vše by se muselo udělat, aby byl závod vybudován jinde než v Újezdečku. Chceme vědět, kolik by jednotlivé varianty stály, o kolik by byly dražší než ta na Dukle.

Jaká jiná místa přicházejí v úvahu pro vybudování zpracovatelského závodu?

Jedná se o dvě lokality na Mostecku, daleko od bytové zástavby. Ve hře jsou i další plochy.

Jaký bude váš další postup?

Druhá strana nám doposud nepředložila nic, o co jsme ji žádali. Další schůzka s těžaři je naplánovaná na prosinec, a pokud se opět nepohneme, tak připravíme postup, jakým směrem by se naše jednání měla posouvat.

Co bude zahrnovat?

Budeme požadovat předložení studie proveditelnosti, projektové dokumentace a harmonogramu dalších kroků.

Připouštíte si vůbec, že přes veškerou vaši snahu bude zpracovatelský závod nakonec v Újezdečku stejně vybudován?

Uděláme všechno možné, aby tomu tak nebylo. Zároveň hledáme cesty, abychom ten projekt úplně nezabili. Hlavní je ale ochránit obyvatele osady. Postavit někomu továrnu šest metrů od plotu je podle mě totální hloupost.

Lithium u Horního Slavkova se má těžit, až bude závod na zpracování

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám