Hlavní obsah

Lithium u Horního Slavkova se má těžit, až bude závod na zpracování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zahájení těžby lithia z někdejšího odkaliště u Horního Slavkova na Sokolovsku se za více než dva roky, kdy byla příprava těžby po administrativní stránce prakticky dokončena, významně neposunulo kupředu. Čeká se totiž na vybudování zpracovatelského závodu. Ten chce postavit v průmyslovém areálu Dukla v Újezdečku na Teplicku společnost ČEZ.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Areál s bývalými hornickými budovami, kde má pro těžbu lithia vzniknout technologické zázemí.

Článek

Jak se ale vyjádřili jeho zástupci, se zpracováním dovezených lithiových rud ze Sokolovska v současné době nepočítají, protože chtějí otevřít těžbu tohoto kovu na Cínovci.

Lithium je žádané pro nejrůznější technologie, nejznámější je jeho využití pro výrobu li­thiových baterií a akumulátorů, zejména pro automobilový průmysl. Je také využíváno v jaderné energetice nebo ve farmaceutickém průmyslu.

„Směřujeme k tomu, abychom těžbu a následnou separaci zahájili v okamžiku, kdy bude možné materiál předávat k dalšímu zpracování,“ uvedl Martin Frýdl, který mediálně zastupuje společnost Sanaka Industry, jež těžbu lithia na Sokolovsku připravila.

Můj osobní názor je, že se u nás jen tak těžit nebude
Alexandr Terek, starosta Horního Slavkova

Upozornil přitom, že lithium se dosud nezpracovává ani nikde v Evropě. „Naše preference je, aby se vytěžený materiál zpracovával v Česku, a proto jako ideálního partnera vidíme společnost ČEZ. Také jejich projekt je ale zatím v přípravě,“ dodal.

ČEZ pro Právo uvedl, že s případnou těžbou uhličitanu lithného na Sokolovsku nemá v současné době nic společného. „Ale možné spolupráci se do budoucna nebráníme,“ řekl Ladislav Kříž, mluvčí společnosti ČEZ.

Těžba lithia na Cínovci by mohla začít koncem roku 2026

Ekonomika

„Naše studie proveditelnosti těžby na Cínovci bude hotová do konce roku,“ pokračoval. „Čistě pro zpracování rudy z Cínovce byla pro zpracovatelský závod vybrána průmyslová zóna Dukla v Újezdečku. V žádném případě ale nejde o zpracování jiné rudy než z Cínovce,“ dodal Kříž s tím, že vznik zpracovatelské části je ve stadiu příprav.

Až ze studie mají podle Kříže vzejít předpokládané náklady na realizaci záměru těžby a zpracování lithia z Cínovce. „Nejednáme,“ uvedl na dotaz Práva, zda ČEZ jedná se společností Sanaka Industry o případném partnerství ohledně těžby a zpracování lithia od Horního Slavkova nebo s ní počítá.

Podle Frýdla, který byl konfrontován s odpověďmi společnosti ČEZ, došlo k nedorozumění. „Se společností ČEZ vedeme dialog o možné budoucí spolupráci již delší dobu, nicméně konkrétní jednání o využití našeho materiálu jak z Cínovce, tak z Horního Slavkova nemohou začít, dokud ČEZ nebude mít hotovou studii proveditelnosti a nerozhodne o případném startu projektu,“ řekl mluvčí společnosti Sanaka Industry.

O zmařené investice se nejedná

„I kdyby se tento projekt nerealizoval, o našich ložiscích ve Slavkově ani na Cínovci nelze mluvit jako o zmařených investicích. Leží tu snadno vytěžitelný materiál, o nějž v některém ze zpracovatelských řetězců, které v ČR nebo jinde v Evropě časem nevyhnutelně vzniknou, jistě bude zájem. Jde o dlouhodobou investici,“ konstatoval Frýdl s tím, že v Horním Slavkově bude možné získat zhruba třicet tisíc tun uhličitanu lithného.

Starosta Horního Slavkova Alexandr Terek (nez.) se domnívá, že se v odkališti za městem jen tak těžit nebude.

„To, co je na Cínovci, tak je lithium v hornině, zatímco tady je ve slídě, takže se jedná o zcela jiný způsob zpracování. Když říká ČEZ, že se chystá zpracovat to, co je na Cínovci v zemi, jde pro ně technologicky o úplně něco jiného, než je tady,“ uvedl starosta s tím, že vychází z načtených odborných článků a studií.

Podle něj je možné, že se nakonec bude odkaliště těžit jen jako zdroj písku.

Fiala: Rozhlížíme se dlouho na křižovatce. Dekáda bez vizí byla ztracená léta

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám