Hlavní obsah

Kvůli zpracování lithia z Cínovce zabezpečíme obec, případně vykoupíme domy, hlásí firma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výkup domů v sousedství plánovaného závodu na zpracování lithia v Újezdečku na Teplicku připustil Martin Pohlodek, ředitel společnosti Geomet, která investici připravuje. V blízkosti stojí asi 17 domů v osadě Dukla. Zóna vyšla z posouzení 21 lokalit jako nejvhodnější. Podle průzkumu agentury IBRS považuje většina obyvatel Ústeckého kraje těžbu lithia za prospěšnou.

Foto: Robert Michael, ČTK

Ložisko na Cínovci se odhaduje na zhruba 125 000 tun lithia

Článek

„Plocha skýtá dostatečný prostor na to, abychom vybudovali opatření, která budou eliminovat případné negativní dopady. V případě, že by se to nepovedlo, jsme připraveni to řešit, jedním z řešení je i možný odkup,“ řekl Pohlodek.

Začátek těžby lithia na Cínovci v Krušných horách se předpokládá v letech 2026 až 2028. Podle Geometu by se vytěžená ruda přepravovala lanovkou nebo pásovým dopravníkem do zpracovatelského závodu Dukla. Podle firmy je to k životnímu prostředí ohleduplnější než vozit rudu po železnici.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Generální ředitel Geomet Martin Pohlodek

S vybudováním továrny v Újezdečku ale nesouhlasí starostové okolních obcí. Obávají se dopadů na okolí a zejména na obyvatele. Informace o tom, proč Geomet vybral Duklu, dostali minulý týden na pracovní schůzce.

„Uděláme maximum pro to, aby lokalita byla jinde než v obytné zóně,“ řekl po schůzce starosta Košťan Tomáš Sváda (Naše Košťany a Střelná). Další schůzka se starosty, které se účastní i zmocněnec vlády, se plánuje na prosinec.

Lidé v Krušných horách se bojí těžby lithia

Ekonomika

V průzkumu agentury IBRS se v září 52 procent obyvatel Ústeckého kraje vyjádřilo, že těžba a zpracování lithia mohou být prospěšné. Ještě o devět procentních bodů vyšší podporu má projekt přímo u obyvatel okresu Teplice. Oceňují pracovní příležitosti, peníze pro rozvoj regionu i kladný vliv na ekonomiku. Obavy naopak panují z dopadu na životní prostředí.

Podpora výstavby hlubinného dolu a zpracovatelského závodu roste podle průzkumu s informovaností i vzděláním. Projekt více podporují lidé, kteří informace o těžbě zaznamenali, v prospěšnost těžby věří více muži a vzdělanější část populace.

„Dvě třetiny respondentů zaznamenaly informace o potenciálu těžby lithia v okolí Cínovce. V okrese Teplice, kde se projekt připravuje, je povědomí o těžbě vyšší. Lidé tu pravděpodobně více vnímají, že právě pro ně by mohl být průmysl navázaný na lithium prospěšný,“ řekl jednatel výzkumné agentury IBRS Miloš Rybáček.

Ekologicky a ohleduplně

„Chápeme obavy z dopadu na životní prostředí. Projekt projde podrobným schvalováním, které zaručí, aby splňoval nejpřísnější ekologické požadavky. Posouzení vlivů na životní procesy EIA stanoví nutná opatření, která budou dopady minimalizovat,“ řekl Pohlodek.

„Stejně přísné jsou banky, které přicházejí v úvahu k financování projektu. Bez maximálního ohledu na životní prostředí peníze neposkytnou,“ doplnil.

Ve firmě Geomet má nadpoloviční většinu firma Severočeské doly, člen skupiny ČEZ, kde má zase většinu stát. Lithiové ložisko u Cínovce je největší v Evropě, obsahuje tři procenta světových zásob. Premiér Petr Fiala (ODS) lithium vnímá jako strategickou surovinu a jeho těžbu jako zásadní pro restart Česka. Při návštěvě místa v září uvedl, že zásadní bude právě spolupráce s obcemi.

Fiala: Rozhlížíme se dlouho na křižovatce. Dekáda bez vizí byla ztracená léta

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám