Hlavní obsah

Stavebnictví v srpnu opět výrazně posílilo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Stavební výroba v srpnu meziročně vzrostla o 9,4 procenta. Je to letos již třetí výrazné posílení výkonu ve stavebnictví - zatímco v červenci vzrostla výroba o 0,3 procenta, dva měsíce předtím klesala. Na jaře ale stavebnictví lámalo rekordy, když v březnu vzrostlo o 21,4 a v dubnu o 62,4 procenta.

Foto: KÚ Karlovarského kraje

Úkolem soutěžících bylo navštívit 17 míst v regionu spjatých s odkazem známého krále a nechat si potvrdit poutnický list.

Článek

V srpnu se podle Českého statistického úřadu zvýšil zejména objem prací na bytové výstavbě. Meziměsíčně si stavebnictví polepšilo o 1,4 procenta.

Jarní výrazné výsledky mělo za následek přesunutí stavebních prací od května do vyšší sazby DPH, čemuž se firmy chtěly vyhnout rychlým dokončením staveb. V srpnu se podle statistiků situace zklidnila a vykazovaní dat se vrátilo do normálu.

Dařilo se zejména pozemnímu stavitelství, což souvisí s rostoucí výstavbou rodinných i bytových domů. Rychleji rovněž rostl objem prací v menších a středních stavebních podnicích s 20 až 249 zaměstnanci.

Stavební úřady v srpnu vydaly 14 632 stavební povolení. Schválily 7431 nových staveb a 7201 změn dokončených staveb. Orientační hodnota staveb povolených v srpnu dosáhla 31,1 miliardy korun.

Úřady povolily výstavbu 3633 bytů, což je o 491 bytů více než před rokem. Novou výstavbou vznikne 2742 bytů, tedy o 251 povolených bytů více než loni v srpnu. Orientační hodnota na jeden byt představovala v nové výstavbě 2,4 miliónu Kč a při změně dokončené stavby 1,4 miliónu Kč.

Ekonom: boom je na vrcholu

"Tento rychlý růst má kořeny ve velmi nízkých úrokových sazbách, příchodu zahraničních investorů a developerů a také v posunu přístupu k bydlení," soudí analytik VolksbankCZ Vladimír Pikora. "Stále větší podíl lidí mění nájemní bydlení za vlastní a staví si nové byty a domy. Zároveň se staví domy a byty stále větší a dražší," dodal s tím, že jen v srpnu bylo podáno o 491 více stavebních povolení než před rokem.

"Ačkoli bude podle nás stavebnictví v příštích měsících dále rychle růst, je jasné, že ve druhém kvartále jsme zaznamenali jeho vrchol. Kromě (kvartálně) příznivého vlivu DPH bude stavebnictví postrádat rekordně nízké úrokové sazby," dodal Pikora.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám