Hlavní obsah

Stavebnictví se nedaří, v dubnu se stavělo méně

Novinky, bož
Aktualizováno

Stavební produkce v dubnu reálně meziročně klesla o 3,9 procenta. Vyplývá to z dat, jež v pondělí zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Ve srovnání s březnem se produkce snížila o 1,3 procenta. Stavební úřady vydaly o 13,5 procenta více povolení než před rokem. Hodnota povolených projektů vzrostla zhruba o 8,8 procenta.

Foto: Novinky

Stavební produkce

Článek

„Nepřízeň počasí v České republice v prvních měsících tohoto roku se negativně podepsala na vývoji v segmentu stavebnictví,” uvedl hlavní ekonom skupiny Roklen Pavel Peterka.

„Trend ve stavebnictví v Česku je opačný ve srovnání s evropskou sedmadvacítkou, kde stavební produkce meziročně posiluje. Propad stavební produkce v České republice je způsoben především vývojem v oblasti pozemního stavitelství, kde došlo v meziročním srovnání k poklesu o 5,4 procenta, a to i přes nižší srovnávací základnu,” dodal.

Do pozemního stavitelství spadá výstavba bytů, kanceláří nebo skladů. V rámci inženýrského stavitelství, kam patří především dopravní infrastruktura, produkce meziročně klesla o 0,3 procenta.

Regulace nájmů v Berlíně totálně selhala

Ekonomika

Bytů se začalo stavět 3589 bytů, což je meziročně o 6 procent více. V bytových domech však došlo k poklesu o jedno procento.

Stavitelé v dubnu dokončili 2889 bytů, což je o 57,4 procenta více než před rokem. Z toho v rodinných domech růst činil 51,5 procenta a v bytových domech 61,5 procenta.

Reklama

Související články

Regulace nájmů v Berlíně totálně selhala

Když německý ústavní soud rozhodl, že je zastropování nájmů v Berlíně protiústavní, byla to už druhá rána pro tuto kontroverzní regulaci. První ranou byla...

Výběr článků

Načítám