Hlavní obsah

Metrostav loni zvýšil čistý zisk na 625 milionů

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Stavební firmě Metrostav loni vzrostl čistý zisk meziročně o 1,8 procenta na 625,1 milionu korun. A to přesto, že tržby firmy klesly o 14,3 procenta na 22,8 miliardy korun. Společnost to oznámila ve středu.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Představenstvo tak navrhne valné hromadě, aby schválila vyplacení podílu na zisku akcionářům ve výši téměř 182 milionů korun. „Na akcii tedy připadne dividenda 23 korun. Zbytek převede společnost na účet nerozděleného zisku a bude použit na investice a pro posílení peněžních toků v provozní oblasti,” uvedl předseda představenstva František Kočí.

Mezi největší dokončené pražské projekty firmy v loňském roce patřily například budova Flow East na Václavském náměstí, studentský ubytovací objekt Student House v Holešovicích, administrativní budova Rustonka nebo kongresové centrum O2 universum.

V březnu se stavělo méně než loni

Ekonomika

Zhruba dvě pětiny tržeb Metrostav vytvořil v zahraničí. Mezi nejvýznamnější stavby patřily silniční tunel Dýrafjordur na severozápadě Islandu, silniční tunely a most na takzvané Lososí cestě u norského Trondheimu nebo 21 kilometrů dlouhý dálniční úsek S7 a související silnice Koszwaly – Nowy Dwor Gdanski v Polsku.

Metrostav, a. s., byl založen v roce 1971 vyčleněním z národního podniku Vodní stavby za účelem výstavby pražského metra. V roce 1991 byl přeměněn na akciovou společnost a postupně se začal věnovat činnostem v dalších stavebních oborech. Na konci loňského roku ve firmě pracovalo 2961 lidí. Společnost je trestně stíhána ve čtyřech kauzách.

Reklama

Související témata:

Související články

Stavebnictví na začátku roku kleslo

Stavební produkce v lednu reálně meziročně klesla o 5,2 procenta. Stavební úřady vydaly meziročně o 12,3 procenta stavebních povolení méně. Orientační hodnota...

V únoru se stavělo méně

Stavební produkce v Česku v únoru reálně meziročně klesla o 11 procent. Oproti lednu se snížila o tři procenta. Vyplývá to z dat, jež ve čtvrtek zveřejnil...

Výběr článků

Načítám