Hlavní obsah

Stavebnictví se loni propadlo skoro o osm procent

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Stavební produkce v loňském roce reálně meziročně klesla o 7,7 procenta. Vyplývá to z dat, jež v pondělí zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Stavební úřady vydaly meziročně o 0,3 procenta stavebních povolení méně. Orientační hodnota povolených projektů klesla o 5,9 procenta.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Stavební výroba.

Článek

Počet dokončených bytů se v roce 2020 snížil o 5,4 procenta na 34 433. Zahájena byla stavba 35 253 bytů, což představuje pokles o 8,9 procenta.

„Omezení se projevila zejména v pozemním stavitelství, kdy v průběhu roku docházelo k omezování provozu firem z důvodů nedostatku pracovní síly, váznoucí poptávky či administrativní nepřipravenosti,“ uvedl ředitel odboru statistiky průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ Radek Matějka.

„S problémy se potýkala zejména nová výstavba. Práce na rekonstrukcích a modernizacích tolik zasaženy nebyly,“ dodal.

Pozemní stavebnictví, kam spadá výstavba bytů, kanceláří nebo skladů, loni snížilo výkon o 10,1 procenta. Produkce inženýrského stavitelství, kam patří především dopravní infrastruktura, klesla o jedno procento.

Na celkovém poklesu o 7,7 procenta se pozemní stavitelství podílelo 7,4 procentního bodu a inženýrské stavebnictví přidalo zbývající 0,3 procentního bodu.

Stavebnictví v listopadu zmírnilo propad

Ekonomika

V samotném prosinci stavební produkce reálně meziročně klesla o 12,4 procenta. Započala stavba 2728 bytů, což je meziročně o 23 procent méně než o rok dříve. Dokončila se výstavba 4475 bytů, což je meziročně o 5,4 procenta méně.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Stavební produkce.

„Propad stavebnictví domů a bytů byl v prosinci dokonce horší než kdykoli na jaře. Bytové domy jsou nejefektivnějším způsobem, jak dostat na trh chybějící byty. V loňském roce se však bytů v těchto domech začalo stavět o celou čtvrtinu (24,5 procenta) méně,“ uvedl hlavní ekonom skupiny Natland Petr Bartoň.

„Opět se tak snižuje pravděpodobnost, že by ceny českých nemovitostí měly následkem krize klesat. Nízké úrokové sazby kompenzují případný pokles ve schopnosti splácet hypotéky, ale drasticky se propadá nabídka, tedy přísun nových nemovitostí na trh,“ dodal.

Reklama

Související články

Stavebnictví propadlo o osm procent

Stavební výroba v září meziročně klesla o 8,2 procenta. To je mírně lepší výsledek než za srpen, kdy byl propad 9,7 procenta. Plyne to z údajů Českého...

Výběr článků

Načítám