Hlavní obsah

Stavebnictví v listopadu zmírnilo propad

• Aktualizováno
Novinky, Bohumír Žídek

Stavební produkce v listopadu reálně meziročně klesla o 8,4 procenta. Vyplynulo to z dat, že v pátek zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Meziměsíčně byla stavební výroba o 0,9 procenta vyšší. Meziročně stavebnictví rostlo naposledy v únoru. Loňský rok poznamenala globální pandemie covidu-19.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Stavební produkce

Článek

„Situace ve stavebnictví se v listopadu mírně zlepšila. Produkce je sice stále v meziročním poklesu, ale ve srovnání s říjnem zaznamenala meziměsíční růst,” uvedla vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ Petra Cuřínová.

„Tahounem je nadále inženýrské stavitelství, které vychází ze segmentu velkých firem. Stavební úřady doháněly manko z předchozích měsíců a počet i objem povolení rostl, stejně jako bytová výstavba,“ dodala.

Výkon pozemního stavitelství, kam spadá výstavba bytů, kanceláří nebo skladů, se meziročně snížil o 11,6 procenta. V rámci inženýrského stavitelství, kam patří především dopravní infrastruktura, se stavělo o 1,3 procenta méně než před rokem.

Stavebnictví pokračuje v propadu, naposledy rostlo v únoru

Ekonomika

Na celkovém poklesu o 8,4 procenta se pozemní stavebnictví podílelo 8 procentními body a inženýrské stavebnictví 0,4 procentního bodu.

V listopadu se začalo stavět 2 792 bytů, což představuje meziroční nárůst o 7 procent. Zároveň stavitelé dalších 3771 bytů dokončili, což je o 7,5 procenta více než před rokem.

V celé evropské sedmadvacítce podle údajů Eurostatu v říjnu stavební produkce meziročně klesla o 1,2 procenta. Údaje za listopad evropští statistici zveřejní až ve druhé polovině měsíce.

Reklama

Související články

Stavebnictví meziročně pokleslo o 10 procent

Stavební produkce v červenci meziročně klesla o 10,4 procenta. Vyplynulo to z dat, jež v pondělí zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Stavební úřady vydaly...

Stavebnictví propadlo o osm procent

Stavební výroba v září meziročně klesla o 8,2 procenta. To je mírně lepší výsledek než za srpen, kdy byl propad 9,7 procenta. Plyne to z údajů Českého...

Výběr článků

Načítám