Hlavní obsah

Stavební výroba v červnu rostla, dostavělo se ale méně bytů než loni

Bohumír Žídek, Novinky, Bohumír Žídek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Stavební produkce v červnu oproti stejnému měsíci loňského roku reálně vzrostla o 7,9 procenta. Meziměsíčně zůstala na stejné úrovni, uvedl Český statistický úřad (ČSÚ). Stavební úřady vydaly o 4,9 procenta stavebních povolení více než před rokem. Hodnota povolených projektů vzrostla zhruba o 50,3 procenta. Dokončených bytů ale meziročně ubylo.

Foto: Novinky

Stavební produkce

Článek

„Stavební produkce v červnu navázala na dobrý květnový výsledek. Lépe si opět vedlo pozemní stavitelství, které se na rozdíl od inženýrských staveb porovnávalo s nižší srovnávací základnou,“ konstatoval Radek Matějka z odboru statistiky zemědělství, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ.

Do pozemního stavitelství spadá výstavba bytů, kanceláří nebo skladů. Produkce v něm se meziročně zvýšila o 8,3 procenta a na celkovém růstu stavebnictví se podílí 5,7 procentního bodu.

V rámci inženýrského stavitelství, kam patří především dopravní infrastruktura, produkce meziročně vzrostla o 6,9 procenta, což představuje zbylých 2,2 procentního bodu celkového červnového růstu stavební produkce.

Stavební výroba v ČR vzrostla v květnu po rok trvajícím propadu o 5,8 procenta

Ekonomika

V červnu se dostavělo 2 251 bytů, což je meziročně o 8,5 procenta méně. Zahájena potom byla výstavba celkem 4 246 bytů, což představuje meziroční nárůst o 50,3 procenta.

„V bytových domech rostl počet zahájených bytů téměř čtyřnásobně, když bylo zahájeno větší množství projektů napříč republikou, zejména v Praze, Libereckém a Jihomoravském kraji,“ doplnila vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ Petra Cuřínová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám