Hlavní obsah

Státní obchodník s plynem má být ještě letos

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poprvé se o něm začalo mluvit během energetické krize před dvěma lety. Pak debata utichla s tím, jak se situace uklidňovala, ceny kulminovaly a začaly klesat. Příprava ale pokračuje a státní obchodník s plynem má vzniknout během příštích měsíců.

Foto: Envato elements

Plynový kohoutek s potrubním systémem na stanici zemního plynu

Článek

„Chtěl bych to dotáhnout ještě letos,“ řekl Novinkám ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN). Státní obchodník působící na trhu vedle soukromých subjektů podle něj zajistí posílení energetické bezpečnosti i výhodnější cenu plynu.

Podle Síkely by však firma neměla spadat pod resort průmyslu. „Energetiku máme primárně rozdělenou mezi resorty průmyslu a financí. Je to připravené na papíře, ale ještě potřebujeme dokončit poslední detaily a rozhodnout o konečném umístění v rámci gesčního ministerstva,“ dodal.

Ministr si od zřízení státního obchodníka navíc slibuje, že ustanou podezření, že do Česka nadále přes překupníky teče ruský plyn. Firma by podle něj uzavírala smlouvy přímo v zemích, kde se plyn těží. Mluvčí ministerstva Marek Vošahlík doplnil, že se nebude nakupovat plyn z Ruska, což přispěje k diverzifikaci dodávek.

„Zároveň bychom naplnili to, po čem některé významné země exportující plyn volají, a to jsou středně až dlouhodobé kontrakty. V této oblasti vedeme jednání s řadou států jako Norsko, Katar či třeba Alžírsko a s tamními subjekty,“ poznamenal Síkela.

V nouzi to pomůže, hodnotí experti

Ačkoliv Vošahlík poukázal, že státní obchodník pomůže uspokojit předpokládanou zvýšenou spotřebu plynu vyplývající z rozvoje české energetiky, podle expertů bude mít spíše smysl jako pojistka v případných budoucích krizích.

„Je logické, že se o tom uvažovalo před časem v situaci, kdy panovaly obavy, zda se vůbec podaří zajistit dostatečné dodávky plynu. Tato instituce by mohla být vhodná v krizi, kdy by hrozilo přídělové hospodaření a naprostý nedostatek plynu na trhu. V normální situaci, jako jsme nyní, pro takového obchodníka nevidím místo,“ řekl Novinkám analytik společnosti ENA Jiří Gavor.

Je to připravené na papíře, ale ještě potřebujeme dokončit poslední detaily
Jozef Síkela

I podle analytika Capitalinked Radima Dohnala by se v případě krize hodilo, že by státní obchodník s předstihem vyrazil do některých zemí exportujících plyn a zajistil smlouvy na dodávky.

Podle Vošahlíka se podnik skutečně zaměří na zajištění nouzových dodávek plynu v mimořádných situacích, hlavně pro případ extrémně studených zim.

Zásobníky a Gas4Net

Stát v poslední době nakupuje energetickou infrastrukturu ve velkém. Loni v září za 360 milionů eur (devět miliard korun) pořídil prostřednictvím státní firmy ČEPS šest podzemních zásobníků plynu od společnosti RWE. Jejich kapacita pokryje zhruba 45 procent spotřeby plynu během zimy. Krátce nato ČEPS koupil i provozovatele plynovodů Net4Gas.

Společnost ČEZ, v níž má stát podíl sedmdesát procent, zase před pár dny oznámila nákup dominantního distributora plynu v Česku, GasNet. Zaplatí za něj přes 21 miliard korun.

„Distribuce energií je klíčová. Státy nebo soukromoprávní subjekty, které distribuci ovládají, mohou upravovat toky plynu napříč kontinentem,“ podotkl Síkela. Česko bylo podle něj donedávna jedinou zemí v regionu, kde hrál stát v rámci distribuce nulovou roli.

Dividenda ČEZ může být oproti loňsku jen třetinová

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám