Hlavní obsah

Dividenda ČEZ může být oproti loňsku jen třetinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stát jako sedmdesátiprocentní akcionář energetické společnosti ČEZ dostal loni na dividendách 54 miliard korun. Letos to ale bude podstatně méně. Firma sice v minulém roce dosáhla druhého nejlepšího výsledku za deset let, když vydělala 29,6 miliardy, bylo to ale skoro o dvě třetiny méně než v předchozím roce.

Foto: Petr Švancara, ČTK
Článek

A podle toho vypadá i návrh dividendy. Vedení ji navrhlo v pásmu 39 až 52 korun za akcii, když loni to bylo 145 korun. Stát by si tak přišel na 15 až 20 miliard.

„Současná dividendová politika počítá s výplatou šedesáti až osmdesáti procent očištěného zisku,“ prohlásil šéf ČEZ Daniel Beneš.

Akcionářům by tak podle něj firma vyplatila 21 až 28 miliard. O konečné výši dividendy ale rozhodne valná hromada, která ji může navýšit.

Dividendová politika počítá s výplatou šedesáti až osmdesáti procent očištěného zisku
Daniel Beneš, ČEZ

Například loni navrhoval ČEZ dividendu ve výši 117 korun, stát ale na valné hromadě navrhl vyplatit celý očištěný zisk 78 miliard. Na akcii tak připadlo rekordních 145 Kč.

Očištěný zisk za loňský rok dosáhl 35 miliard, a kdyby se i letos vyplatil celý, vybere stát na dividendách téměř 25 miliard.

Zisk ČEZ propadl o 63 procent

Ekonomika

„Návrh představenstva na výši dividendy bude zveřejněn společností ČEZ společně s pozvánkou na řádnou valnou hromadu nejpozději měsíc před jejím konáním. Obvykle se koná v červnu,“ řekl Právu mluvčí ministerstva financí Filip Běhal.

Dividenda se standardně vyplácí v srpnu, přičemž stát ji dostává na takzvané zvláštní účty privatizace. Ty plní hlavně příjmy od ČEZ. „Schválený státní rozpočet na letošek počítá s tím, že z privatizačních účtů bude do něj převedeno 30 miliard korun,“ uvedl Běhal. Jak velká částka z toho může být dividenda od ČEZ a na co tyto peníze vláda využije, neupřesnil.

Konec uhlí se blíží

Ke zhoršení hospodaření došlo podle Beneše hlavně kvůli mimořádným daním a odvodům státu, které dosáhly asi čtyřiceti miliard. Letos firma očekává pokles zisku do rozmezí 25 až 30 miliard.

Ceny elektřiny na burze se dostaly na úroveň roku 2021. Zatímco v roce 2022 se prodávala elektřina na letošek za 254 eur za MWh, nyní je to kolem 70 eur. Dodávka na příští rok se prodává za 77 eur a na rok 2026 za 70 eur. Podle člena představenstva ČEZ Pavla Cyraniho se bude pokles burzovních cen postupně promítat i do cen pro koncové zákazníky.

Beneš upozornil, že bude docházet k zásadnímu urychlení zastavení provozu uhelných elektráren. S tím firma počítala v roce 2030, může to ale být dřív.

„Nepůjde o konec v řádu jednoho nebo dvou let, ale rok 2027 bude pro provoz uhelných zdrojů kritický,“ poznamenal člen představenstva Pavel Cyrani.

Podle Beneše je proto nutné rychle začít stavět plynové elektrárny, obnovitelné a jaderné zdroje. „Budoucnost energetiky bude založena na obnovitelných zdrojích a jaderné energetice. Bezemisní výroba už nyní tvoří tři čtvrtiny našeho zisku. Ještě před dvaceti lety bylo hlavním zdrojem zisku uhlí,“ řekl.

Akcie ČEZ se po hospodářských výsledcích propadly

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám