Hlavní obsah

Státní dluh v prvním čtvrtletí stoupl na 1,773 bilionu korun

Aktualizováno

Státní dluh stoupl v prvním čtvrtletí o 132,6 miliardy korun na 1,773 bilionu korun. V pátek o tom informovalo ministerstvo financí. Za růstem dluhu stojí zejména vydávání státních dluhopisů ministerstvem financí s cílem zajistit krytí letošního schodku státního rozpočtu. Na každého Čecha hypoteticky připadá dluh zhruba 165 800 korun.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Vývoj státního dluhu.

Článek

Sněmovna na konci března schválila na konci března zvýšení letošního deficitu ze 40 na 200 miliard kvůli ekonomickým dopadům epidemie nemoci covid-19 a s ní souvisejících restriktivních opatření.

Ministerstvo financí v prvním čtvrtletí prodalo na domácím finančním trhu korunové střednědobé a dlouhodobé státní dluhopisy za 111,2 miliardy korun.

„Tato vyšší hodnota emise v porovnání s předchozími roky za stejné období je dána plánem zajistit dodatečné množství peněžních prostředků pro krytí zvýšeného krizového schodku státního rozpočtu,“ uvedl úřad.

Zahraniční dluh Česka mírně klesl na 4,38 bilionu

Ekonomika

Již dříve ministerstvo informovalo, že ke konci letošního roku stoupne státní dluh kvůli dopadům šíření koronaviru na 1,84 bilionu korun.

Státní dluh je tvořen dluhy vlády a vzniká především hromaděním schodků státního rozpočtu. Financován je pokladními poukázkami, státními dluhopisy, přímými půjčkami nebo půjčkami od Evropské investiční banky.

Reklama

Související články

Eurozónu by mohly zachraňovat koronabondy

Evropská komise (EK) je připravena zvážit podporu společnému vydání dluhopisů za celou eurozónu, získanými penězi by pomohla zmírnit masivní dopady krize...

Výběr článků

Načítám