Hlavní obsah

Stát zastavil žádosti o evropské peníze pro Agrofert

• Aktualizováno
Novinky, ČTK, bož, jas

Ministerstvo financí (MF) nebude po Evropské komisi (EK) žádat proplacení dotací pro koncern Agrofert ze svěřenských fondů premiéra Andreje Babiše (ANO). Ve čtvrtek to uvedl mluvčí ministerstva Michal Žurovec s tím, že jde o předběžné opatření kvůli premiérovu možnému střetu zájmů. Celkové čerpání dotací podle resortu běží dál.

Foto: Milan Malíček, Právo

Sídlo společnosti Agrofert na pražském Chodově.

Článek

Ministerstva financí a pro místní rozvoj shodně uvedla, že zastavení plateb se netýká jiných příjemců než Agrofertu. „Dotace byly pozastaveny do vyjasnění problému pouze Agrofertu,” reagovala Dostálová. Ministerstvo pro místní rozvoj působí v roli koordinátora při čerpání evropských dotací.

Že se pozastavení týká jen Agrofertu, Novinkám potvrdila Magdaléna Frouzová z tiskového oddělení Zastoupení Evropské komise v České republice.

Právní služba EK dospěla koncem listopadu k závěru, že český premiér z činnosti Agrofertu stále profituje, má zájem na ekonomickém úspěchu firmy a jako premiér má možnost ovlivňovat rozhodování. Podle právní služby EK bylo letos zatím Agrofertu na evropských dotacích vyplaceno 82 milionů eur (2,1 miliardy Kč).

Téma možného střetu zájmů řešil ve středu Evropský parlament. Eurokomisař pro rozpočet Günther Oettinger se při jednání zmínil o pozastavení dotací. [celá zpráva]

„Pokud nebude situace vyjasněná, nemáme důvod prostředky vyplácet. Chceme věc komplexně vyšetřit, abychom vyloučili střet zájmů,” uvedl. Od začátku srpna, kdy platí nová pravidla pro střet zájmů, podle něj nebyly vyplaceny České republice žádné dotace související s Babišovým případem.

Europoslanec Stanislav Polčák (za STAN) ještě ráno v reakci na Oettingerova slova napsal na Twitteru, že kvůli vyjasnění situace s dotacemi chce interpelovat EK, aby se vyjasnilo, které dotace byly pozastaveny.

Foto: Petr Horník, Právo

Andrej Babiš se vyjádřil před novináři k reportáži o jeho synovi.

Že se jedná o pozastavení dotací pro Agrofert, uvedl ve čtvrtek před odletem na jednání Evropské rady i sám Babiš. Ministerstvo financí má podle něj „jasnou informaci o zastavení dotací pro Agrofert“.

Jediná informace, která je oficiální z Evropské komise, je o tom, že se nemají předkládat dotace pro Agrofert.
Andrej Babiš

„Jediná informace, která je oficiální z Evropské komise, je o tom, že se nemají předkládat dotace pro Agrofert,“ doplnil Babiš v reakci na nejasnosti ohledně vyjádření eurokomisaře Oettingera. K případu poznamenal, že jde podle něj o další kampaň, která se z české politické scény přenesla i do Evropského parlamentu.

Řešení záležitosti je podle něj na Evropské komisi a ministerstvech. Problém je podle Babiše v interpretaci pravidel, která Evropská komise stanovila.

Babiš byl majitelem Agrofertu, po schválení novely zákona o střetu zájmů v Česku ho převedl do svěřenských fondů. Problém se však objevil v souvislosti s novými pravidly pro posuzování střetu zájmů, která od srpna platí v Evropské unii.

Do Česka míří auditoři EK

EK pošle začátkem roku do Česka auditory, kteří prověří, zda při čerpání dotací v několika programech docházelo k porušování pravidel.

Audity by měly zkoumat jak předchozí víceleté finanční období let 2007 až 2013, tak dobu od roku 2014 do letošního srpna, tedy do chvíle, než začala platit nová úprava v posuzování střetu zájmů.

Podle Oettingera by se měly prověřovat české dotace čerpané v rámci programů rozvoje venkova, politiky soudržnosti a sociální politiky.

Oettinger ve středu europoslancům během debaty o možném střetu zájmů českého premiéra Andreje Babiše oznámil, že po skončení auditů podá Evropskému parlamentu zprávu o jejich výsledku.

EK se v obou obdobích v rámci všech tří zmíněných programů podílela na financování více než dvou stovek českých projektů, které by měly audity zkoumat.

Reklama

Výběr článků

Načítám