Hlavní obsah

Stát už poslal firmám a lidem přes 100 miliard

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ze státního rozpočtu šlo na boj s pandemií koronaviru už přes 168,9 miliardy korun. Přímá opatření, například v podobě kompenzačních bonusů, programů Antivirus a dalších programů, si ke konci října vyžádala 102,6 miliardy korun, informovalo ministerstvo financí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Schodek státního rozpočtu kvůli rostoucím výdajům, ale i značnému propadu daňových příjmů stoupl tak už na 274 miliard ze zářijových 252,7 miliardy korun. Na kompenzačním bonusu stát osobám samostatně výdělečně činným (OSVČ) vyplatil 13,3 miliardy korun přímo ze státního rozpočtu, dalších 6,8 miliardy již šlo z rozpočtů obcí a krajů. Celkem 1,7 miliardy si pak rozdělili i společníci malých s. r. o.

Pětistovka denně

Finanční správa ve středu začala přijímat nové žádosti o kompenzační bonus v souvislosti s nynějšími vládními opatřeními. Týká se to nejen OSVČ a společníků malých „eseróček”, ale i lidí pracujících na dohody, které zasáhly nové restrikce proti šíření koronaviru. Jde o 500 korun denně za období od 5. října do 21. listopadu, tedy maximálně za 48 dní.

Na nájmy stát přispěl podnikatelům zatím částkou 2,1 miliardy korun. Z programu Antivirus, který brání propuštění, poslaly úřady práce do konce října firmám příspěvky na náhrady mezd zaměstnanců ve výši 18,6 miliardy korun.

V neděli do večera 2145 nakažených. Odbory navrhují prodloužit příští víkend

Koronavirus

Prominutí pojistného na so­ciální zabezpečení a státní politiku zaměstnanosti placeného zaměstnavatelem přišlo veřejné rozpočty na 14 miliard a zrušení minimálních záloh pro OSVČ na sociální a zdravotní pojištění na celkem zhruba 14,3 miliardy.

Ošetřovné pro zaměstnance kvůli zavřeným školám a so­ciálním zařízením si vyžádalo už 8,8 miliardy korun pro rodiče z řad zaměstnanců a 2,2 miliardy pro OSVČ. Živnostníci budou moci nově o ošetřovné za říjen žádat na stránkách ministerstva průmyslu od pondělí.

Nástřel tabulky: Česko červené, zákaz návštěv, povinná práce z domu

Koronavirus

„Jen na přímé podpoře jsme přijali opatření za 270 miliard korun, jejichž čerpání postupně nabíhá. Naší snahou je všechny programy a úlevy realizovat ve lhůtách co možná nejkratších. Například daňový liberační balíček jsem podepsala a vstoupil v účinnost prakticky okamžitě v návaznosti na vládní nařízení, zákon o kompenzačním bonusu jsme napsali přes noc,“ řekla Právu ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

„Tam, kde je nutné schválení parlamentem, jsou všechny lhůty zkráceny na minimum a věřím, že účinnost je otázkou dnů,“ dodala.

Vedle přímých podpor např. odklad záloh daní vyčíslil resort financí ve veřejných rozpočtech celkem na 32,8 miliardy. Stát již také podpořil svými zárukami úvěry za 52,1 miliardy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám