Hlavní obsah

Stát se chystá odkoupit od ČEZu přenosovou soustavu ČEPS

– PRAHA

Pokud se energentické společnosti ČEZ nepodaří najít nového majitele menšinového podílu v přenosové soustavě ČEPS, odkoupí podíl stát. Ve středu o tom rozhodla vláda.

Foto: Jaroslav Kreisinger

K vidění byla dobová vojenská technika

Článek

Stát by měl energetické firmě za 34procentní podíl zaplatit cenu, která nesmí být vyšší než tržní cena stanovená na základě znaleckého posudku. Mluvčí ministerstva financí Radek Němeček v úterý nevyloučil, že existuje odhad na ocenění zbylého podílu v ČEPS zhruba na 6,5 miliardy korun. Informace o sumě se objevily v tisku.

Případný převod majetku na stát by podle návrhu ministerstva financí státní rozpočet neměl příliš zatížit. Stát by měl využít dividendové politiky ČEPS, splátky kupní ceny úřad předpokládá na roky 2005 až 2008.

Stát nyní má v ČEPS dvoutřetinový podíl, který od Čezu koupil už dříve za 15,2 miliardy korun. ČEZ musí zbylý podíl prodat na základě rozhodnutí antomonopolního úřadu do podzimu tohoto roku, zájemci mohou nabídky předložit do úterý. 

Reklama

Související články

ČEZ prodal svůj podíl v Pražské energetice

Elektrárenská společnost ČEZ ve středu prodala svůj 34procentní podíl v Pražské energetice slovenské finanční skupině J&T. Dostala za něj 4,4 miliardy korun.

Výběr článků

Načítám