Hlavní obsah

ČEZ prodal svůj podíl v Pražské energetice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Elektrárenská společnost ČEZ ve středu prodala svůj 34procentní podíl v Pražské energetice slovenské finanční skupině J&T. Dostala za něj 4,4 miliardy korun.

Foto: Archiv filmu Rudý kapitán

Rudý kapitán v kunech

Článek

"O koupi se ucházeli další čtyři zájemci, ale společnost J nabídla nejvyšší cenu," řekl Novinkám mluvčí ČEZu Ladislav Kříž. Právě výše nabídky byla podle něj hlavním kritériem prodeje.

Slovenskou firmu doporučila za vítěze CA IB Corporate Finance, která výběrové řízení organizovala. Dalšími zájemci byly podle agentury Reuters E.ON, Energie Baden-Württemberg a málo známý finanční investor Charleton.

Mluvčí Pražské energetiky Petr Holubec nevyjádřil ani nadšení, ani nespokojenost. "Pokud je to J, je to v pořádku, protože je to silná finanční skupina," uvedl. Záležet nyní podle něj bude na tom, s jakými záměry minoritní vlastník přijde a jak se dohodne s většinovým vlastníkem. Pražská energetika (PRE) provozuje distribuční síte pro dodávky elektřiny do sítí v hlavním městě a okolí. Většinu v ní drží společnost PRE Holding.

ČEZ získal PRE v roce 2003 od Fondu národního majetku. Podle rozhodnutí antimonopolního úřadu ale podíl musel prodat.

Reklama

Související články

ČEZu klesl zisk, i když tržby vzrostly

Energetické společnosti ČEZ v 1. čtvrtletí klesl čistý zisk o 28 procent na 1,63 miliardy korun. Tržby za prodej elektřiny přitom meziročně vzrostly o 26...

Výběr článků

Načítám