Hlavní obsah

Stát do měsíce rozhodne, zda bude prodávat Telecom s TelSource

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Stát se musí během 30 dnů rozhodnout, zda bude prodávat svůj podíl v Českém Telecomu spolu s konsorciem TelSource nebo později samostatně. ČTK to v pondělí řekl ministr informatiky Vladimír Mlynář.

Foto: Hana Potměšilová
Článek

V případě společného prodeje by Fond národního majetku, který drží v Telecomu 51 procent, mohl prodat pouze tak velký podíl jako konsorcium. Konsorcium KPN a Swisscomu TelSource nedávno oznámilo, že chce svůj 27procentní podíl prodat v mezinárodní nabídce finančním investorům. Podle dohody se státem nabídlo konsorcium koncem minulého týdne FNM společný postup při prodeji. Fond by se tak mohl podílet na prodeji poloviny balíku akcií, pro který TelSource najde poptávku, vysvětlil ministr.

"Každá varianta má řadu kladů a řadu záporů takže zvažujeme všechny možnosti a čekají nás v příštích 14 až 20 dnech jednání se společností TelSource," uvedl ministr s tím, že o dalším postupu rozhodne vláda.

V případě, že stát nabídku společného prodeje odmítne, bude privatizace jeho majoritního podílu zřejmě oddálena ochrannými lhůtami, které konsorcium ve vzájemné dohodě má. Stát původně počítal s prodejem majority do konce roku 2005. Do vlády s novým návrhem

Mlynář předložil pro středeční zasedání vlády materiál o dosavadním vývoji a chystané privatizaci Telecomu. Podle ministra jde o starší verzi, která nebere v úvahu odchod TelSource. Proto bude projednávání materiálu buď přerušeno, nebo do konce roku předloží vládě další návrh privatizačních kroků.

Telecom provozuje 3,6 miliónu pevných linek a vlastní 51 procent v největším mobilním operátoru Eurotel. Do konce roku má ovládnout zbytek firmy.

Reklama

Související témata:

Související články

Telecom propustí 1800 lidí

Český Telecom po nástupu nového generálního ředitele Gabriela Berdára prochází restrukturalizací a snaží se výrazně snížit náklady, včetně mzdových. Ještě...

TelSource chce prodat podíl v Českém Telecomu

Konsorcium TelSource oznámilo, že hodlá prodal svůj 27procentní podíl v Českém Telecomu (ČT). Novinkám to v telefonickém rozhovoru potvrdil mluvčí ČT Vladan...

Výběr článků

Načítám