Hlavní obsah

Stát dá miliardy na výstavbu družstevních bytů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Státní fond rozvoje bydlení by od příštího roku měl financovat stavbu družstevních bytů. Navrhuje to zákon, který ve čtvrtek v prvním čtení schválili poslanci. Norma by měla projít parlamentem bez problémů. Ve fondu je nyní asi 17 miliard korun.

Foto: Petr Pavelka

jednání krajských radních s radou města

Článek

Na rozdíl od komerčních staveb by družstevní byty mohly být pro jejich obyvatele až o 20 procent levnější. S normou souhlasí všechny strany vyjma ODS. Norma podle jejích poslanců otevírá cestu k masivním státním subvencím skupině stavebníků a vlastníků družstevního bytového fondu.

"Výše podpory i celkový způsob financování jsou navrhovány tak, aby tato forma nájemního bydlení byla přístupná a přitažlivá především pro domácnosti se středními příjmy, které mohou na pořízení svého bydlení finančně významně participovat," vysvětlil ministr pro místní rozvoj Jiří Paroubek. Předlohu připravil ještě jeho předchůdce Pavel Němec.

Zájemce o družstevní byt by měl dát na stavbu bytu příspěvěk 20 procent jeho ceny, nové či stávající družstvo by na každý byt dostalo od státu podporu 100 tisíc korun. Dalších až 700 tisíc korun si bude moci družstvo vzít jako úvěr s roční úrokovou sazbou tři procenta a splatností 20 let. Úvěr pak bude splácet nájemce asi 3500 korunami měsíčně. Splátka bude součástí nájemného, které by celkově nemělo být vyšší než 6000 korun.

Na zvýhodnění by měly dosáhnout jen lidé, jejichž příjem je nižší než 18 tisíc čistého měsíčně.

Ministerstvo počítá s tím, že státní podpora začne platit od 1. července 2005. Od roku 2006 by se podle představ ministerstva pro místní rozvoj mělo ročně stavět přes 5000 družstevních bytů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám