Hlavní obsah

Spořitelně klesl zisk, Komerční bance naopak roste

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Česká spořitelna hospodařila v prvním pololetí podle českých účetních standardů s čistým ziskem 3,38 miliardy korun. Proti loňským 4,41 miliardy to představuje pokles o 23 procent, uvedla ve čtvrtek banka. Celková aktiva vzrostla o pět procent na 488,4 miliardy.

Foto: Milan Haluška

Prohlídka radnice

Článek

Zisk na provozní úrovni bance klesl o 16 procent na 3,78 miliardy. Pokles zisku banka zdůvodňuje tím, že neinkasovala dividendy od dceřiných společností, zatímco loni takto získala přes půl miliardy. Meziročně o 313 miliónů také narostla záloha daně z příjmů.

Na trhu jsou po několikerém snížení velmi nízké úrokové sazby a bance tak klesly úrokové výnosy o dvě procenta na 7,06 miliardy. Příjmy z poplatků naopak vzrostly o osm procent na 3,5 miliardy, což banka zdůvodňuje růstem objemu a počtu transakcí. Provozní náklady proti loňsku mírně vzrostly a dosáhly 7,36 miliardy korun.

Nejvíc táhnou hypotéky

Zatímco vklady klientů vzrostly pouze o tři procenta na 379,6 miliardy, výrazný růst zaznamenala banka v úvěrové oblasti. Poskytnuté úvěry vzrostly o 38 procent, především kvůli hypotékám. Objem hypoték se meziročně zvýšil o 57 procent na 17,9 miliardy korun.

Klienti mají stále větší zájem rovněž o platební a kreditní karty či služby přímého bankovnictví. Telefon či internet k obsluze účtu tak využívá více než 520 tisíc zákazníků spořitelny.

Spořitelna je podle počtu klientů největší domácí bankou, obsluhuje přes 4,6 miliónu lidí. Ke konci pololetí zaměstnávala přes 11 tisíc lidí a provozuje 668 poboček a 1039 bankomatů. Majoritním vlastníkem je rakouská Erste Bank Sparkassen.

Komerční banka naopak boduje

Komerční banka vykázala v prvním pololetí nekonsolidovaný čistý zisk podle mezinárodních účetních standardů 4,49 miliardy korun. Proti loňským 4,24 miliardy to představuje nárůst o šest procent, vyplývá ze čtvrteční zprávy banky. Analytici přitom očekávali pokles zisku na maximálních 3,5 miliardy.

Provozní zisk vzrostl o 16 procent na 5,5 miliardy a rovněž tento výsledek překonal očekávání trhu. Akcie banky na lepší než očekávaný výsledek okamžitě zareagovaly téměř tříprocentním růstem.

Banka nárůst zisku připisuje především miliardovému poklesu provozních nákladů. Ty klesly především kvůli nižším nákladům na restrukturalizaci o 14,4 procent na 5,8 miliardy korun. Pozitivně se vyvíjela rovněž tvorba opravných položek, banka navíc vydělala na prodeji dceřiných společností CAC Leasing a Reflexim. Celkové výnosy klesly o necelá dvě procenta na 11,4 miliardy korun. 

Celková aktiva banky klesla o 1,7 procenta na 432,1 miliardy korun.  Banka meziročně zvýšila počet klientů o 40 tisíc a na konci června tak poskytovala služby 1,28 milionu klientů. Podobně jako u konkurenčních bank roste zájem o hypotéky a spotřebitelské úvěry, více než půl milionu klientů využívá i některou ze služeb přímého bankovnictví.

Ke konci června banka zaměstnávala necelých devět tisíc lidí, což je asi o sedm set méně než před rokem. Majoritním vlastníkem Komerční banky je francouzská Société Générale, která ovládá 60 procent akcií.

Reklama

Výběr článků

Načítám