Hlavní obsah

Spor o peníze zastavil ropovod Družba, který vede i do Česka

• Aktualizováno

Ruský exportér ropy Transněfť oznámil, že Ukrajina přerušila tranzit ruské ropy přes jižní část ropovodu Družba, která vede do Maďarska, na Slovensko a do Česka. Důvodem mají být sankce, kvůli nimž nelze zaplatit Ukrajině za tranzitní služby. Informoval o tom server Ukrajinska pravda.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Přijímací stanice ropovodu Družba mezi Maďarskem a Ruskem v dunajské rafinerii maďarské skupiny MOL ve městě Százhalombatta

Článek

Ukrajinský provozovatel ropovodů Ukrtransnafta zastavil dodávky ropy minulý týden ve čtvrtek 4. srpna. Od ruské společnosti Transněfť totiž neobdržel poplatky za tranzit. Transněfť oznámila, že za tranzit zaplatit nemůže kvůli sankcím Evropské unie.

Trh s ropou na zprávu zareagoval mírným zdražením. Cena  severomořské ropy Brent se kolem třetí hodiny odpoledne zvýšila o půldruhého dolaru na bezmála 98 dolarů (2 348 Kč) za barel.

O přerušení vývozu ropy jižní větví Družby informovala také agentura Reuters s odkazem na dva zdroje obeznámené se situací. Reuters nejprve uvedla, že to bylo Rusko, kdo export ropy zastavil, později informaci opravila.

Podle zdrojů agentury poslala Transněfť peníze na účet ukrajinského operátora 22. července, platba ale nebyla zpracována a o šest dní později byly peníze vráceny zpět.

Ruská Gazprombank, jež měla platbu zpracovat, uvedla, že platba byla zamítnuta kvůli sedmému balíčku sankcí, který Evropská unie na Rusko uvalila.

Moskva je ve vývozu ropy čím dál více závislá na Indii a Číně

Ekonomika

Ropovod Družba začíná v Rusku na východním břehu Volhy a v Bělorusku se dělí do dvou větví – severní vede do Polska a Německa, jižní přes Ukrajinu do Maďarska, na Slovensko a do České republiky.

Rusko běžně dodává přes jižní větev Družby asi čtvrt milionu barelů ropy denně, uvádí Reuters s tím, že hlavními odběrateli ropy přes tuto trasu jsou maďarská MOL a polský PKN Orlen. Hlavními dodavateli ropy jsou naopak Lukoil, Rosněfť a Tatněfť.

Evropská unie se dohodla, že od 5. prosince přestane dovážet ruskou ropu a o dva měsíce později i ropné produkty. Z embarga bude dočasně vyňata přeprava ropy právě ropovodem Družba.

Na cestě z Ruska do Evropy už několik týdnů váznou také dodávky zemního plynu. Plynovodem Nord Stream 1, který je pro přepravu plynu hlavní trasou mezi Ruskem a Evropou, proudí dodávky jen na 20 procent z celkové možné kapacity.

Reklama

Výběr článků

Načítám