Hlavní obsah

Spekulace o zastavení vývozu ropy z Íránu vyhnaly ceny na půlroční rekord

Teherán
Aktualizováno

Írán zastavil vývoz ropy do šesti zemí EU, uvedla ve středu odpoledne agentura Reuters s odvoláním na íránskou státní televizi. Ministerstvo ropného průmyslu Íránu to ale následně popřelo. Za tu chvíli ale stihla cena severomořské ropy Brent vzrůst na 120 dolarů za barel, což je nejvíce za posledního půl roku.

Foto: Profimedia.cz

Ropný tanker v Perském zálivu

Článek

Íránská vláda si ve středu povolala velvyslance Francie, Řecka, Itálie, Portugalska, Nizozemska a Španělska. Podle Reuters islámská republika reagovala na rozhodnutí EU přestat odebírat íránskou ropu kvůli tomu, že Teherán pokračuje ve svém sporném jaderném programu. [celá zpráva]

Země EU se shodly, že ropu odebírat přestanou, ale až od 1. července.

Ceny ropy na trzích po oznámení íránskou televizí okamžitě vyskočily do rekordní výše za posledního půl roku. Brent atakoval 120dolarovou hranici, americká lehká ropa WTI pak stoupla na 102 dolarů za barel.

"Popíráme tyto zprávy (o zastavení ropného vývozu do EU). Pokud takové rozhodnutí padne, bude oznámeno íránským vedením," citovala Reuters mluvčího ministerstva pro ropný průmysl.

Nedávné evropské opatření proti dovozu ropy z Íránu bránilo uzavírání nových kontraktů, ale stávající se dosud plnily. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám