Hlavní obsah

Speciální tisícikorunu už lidé nabízejí až za pětinásobek ceny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé začali na internetu nabízet speciální tisícikoruny, které ve středu do distribuce uvolnila Česká národní banka. Ovšem cena, kterou za bankovku požadují, je až 5000 korun. Ve frontách na bankovku ve středu stály tisíce lidí. ČNB přitom vydá 200 000 kusů, bankovka půjde normálně do oběhu, bude jí tedy možné platit v obchodech.

Foto: repro Sbazar

Tisícikorunu už lidé nabízejí za mnohonásobek ceny

Článek

Je tak teoreticky možné, že za čas lidem někdo tuto bankovku rozmění v obchodě.

Ředitel odboru peněžního oběhu a ochrany platidel ČNB Jan Mayer uvedl, že největší zájem bude tak do pátku. Podle něj mají o bankovku kromě veřejnosti zájem i překupníci a sběratelé.

Nečeká ale, že by hodnota bankovky v čase nějak rostla. „S ohledem na emisní náklad 200 000 kusů si to úplně nemyslíme,“ řekl.

Na aukčním portálu Aukro se ale bankovka nabízí v ceně 2000 až 5000 korun. Podobné je to na Sbazaru.

Anketa

Chtěli byste mít doma speciální tisícikorunu?
Ano, schoval/a bych si ji.
14,9 %
Ano, ale stejně bych ji časem utratil/a.
1,6 %
Nijak zvlášť o to nestojím.
83,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7213 čtenářů.

Lidé na bankovku stáli v mrazech mnohahodinové fronty před pobočkami ČNB v Praze, Českých Budějovicích, Plzni, Ústí nad Labem. Hradci Králové, Brně i Ostravě. Každý zájemce si mohl koupit pět kusů.

Fronta před ČNB na výroční tisícikorunuVideo: Novinky

Centrální banka bankovku vydala k připomenutí 30 let od vzniku samostatné české koruny. Navázala na stokorunovou bankovku s přetiskem z roku 1919 vydanou u příležitostí 100. výročí vzniku československé měny.

FOTO: Fronta jako národní sport. Někteří stojí na výroční tisícovku kvůli mrazu na polystyrenu

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám