Hlavní obsah

Španělské Telefónice se propadl zisk o polovinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid

Španělská telekomunikační skupina Telefónica loni vytvořila čistý zisk 5,4 miliardy eur (asi 135,4 miliardy korun), což je proti předchozímu roku propad o 47 procent. Za vysokým propadem zisku je především špatná situace na telekomunikačním trhu ve Španělsku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Telefónica je největším telekomunikačním operátorem v eurozóně a mimo Španělsko působí například i v České republice. Firma se zaměřuje také na Latinskou Ameriku. Loňské hospodaření ovlivnily náklady na restrukturalizaci a slabší tržby na některých vyspělých trzích.

Firmě se podle agentury Reuters nedaří přesvědčit skeptické investory, že prosincové snížení dividendy je dostačující na to, aby Telefónica úspěšně realizovala program snížení dluhu ve výši 56,3 miliardy eur (asi 1,4 biliónu korun). Podle analytiků tak firma zřejmě bude muset znovu sáhnout k prodeji části majetku, aby si vylepšila finanční profil.

Telefónica jako bývalý španělský monopol v loňském roce vynaložila asi 2,7 miliardy eur (zhruba 67,7 miliardy Kč), aby mohla ve Španělsku snížit počet zaměstnanců o 20 procent. Vedla ji k tomu snaha zastavit pokles tržeb, který je odrazem změny chování klientů a jejich odchodu k levnější konkurenci.

V České republice působí společnost Telefónica Czech Republic. Té čistý zisk loni kvůli silné konkurenci klesl asi o 29 procent na 8,7 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám