Hlavní obsah

Španělské banky si v červnu vypůjčily od ECB rekordní sumu peněz

– Madrid

Španělské banky si v červnu od Evropské centrální banky (ECB) vypůjčily rekordních 365 miliard eur (asi 9,3 biliónu korun). Ukazují to data, která zveřejnila španělská centrální banka. Potvrzují se tak obavy, že španělské banky de facto nemají přístup k financování na mezibankovním trhu.

Foto: Alex Grimm, Reuters

Sídlo Evropské centrální banky

Článek

O měsíc dříve, tedy v květnu, si banky od ECB vypůjčily 324,6 miliardy eur. Španělské banky si teď od ECB půjčují zdaleka nejvíce, banky z jiných zemí eurozóny tak velké požadavky na ECB zpravidla nemají.

Situace na mezibankovním trhu se zhoršila s tím, jak se vrátily některé aspekty finanční krize. Banky mají strach půjčovat peníze jiným finančním ústavům, neboť se obávají rizika u protistrany. Jinými slovy se obávají, že by peníze nemusely dostat zpět.

Za normálních okolností si banky mezi sebou půjčují zcela běžně. Je to součástí jejich denní praxe, úložky na jeden den či přes noc jsou nedílnou součástí podnikání většiny bank. Nedůvěra mezi bankami se začala objevovat až v reakci na úvěrovou krizi v roce 2008, nyní se nedůvěra vrací.

Španělsko v červnu požádalo eurozónu o možnost čerpat až 100 miliard eur (asi 2,5 biliónu korun). Peníze chce využít právě na pomoc bankám. Madrid ale přesnou výši čerpání ještě nesdělil, avizoval však, že bude potřebovat asi méně.

Reklama

Výběr článků

Načítám