Hlavní obsah

Soud poslal do konkurzu majitele masokombinátu Martinov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Krajský soud v Ostravě vyhlásil minulý týden konkurz na společnost Sena Corporation, která vlastní masokombinát Martinov. Důvodem je úpadek společnosti, konkurz navrhlo 11 společností nebo fyzických osob.

Foto: Petr Mráček

Marek Vašut a scenárista Ivan Hubač - seriál Sanitka 2

Článek

"Usnesení o konkurzu jsem přebrala v pátek v 16:00. Nyní mám sezení s představiteli Seny, takže mi dejte týden na jakékoliv prohlášení. Hlavním důvodem prohlášení konkurzu je úpadek firmy," řekla ČTK soudem určená správkyně konkurzní podstaty Klára Beňková. Věřitelé firmy, která zaměstnává 650 lidí, nyní mají dva měsíce na přihlášení svých pohledávek k ostravskému soudu.

"Vedení firmy se bude snažit se správkyni konkurzní podstaty dohodnout na udržení chodu masokombinátu. O podrobnostech se nyní jedná," řekla ČTK mluvčí Seny Eva Kijonková. Sena koupila druhý největší masokombinát v zemi v listopadu 2001.

Závazky za půl miliardy

Již počátkem října podalo představenstvo Seny k ostravskému soudu návrh na prohlášení konkurzu na majetek společnosti. "Na zhruba 572 miliónů korun narostly k dnešnímu dni splatné závazky Seny. Společnost nyní disponuje hotově částkou, která je zhruba setinou dlužné sumy," sdělila v říjnu mluvčí Seny. V posledních týdnech se přitom konala jednání o vstupu společnosti AGF Trading ze skupiny Agrofert do Seny.

Poté se s návrhem na konkurz přidaly i tři firmy, a to GC Leas, ČOS - Česká ochranná společnost a konkurzní správce firmy Masokombinát Martinov, který masokombinát v roce 2001 na základě rozhodnutí věřitelského výboru prodal Seně. Před 14 dny masokombinát výrazně omezil svou výrobu, když kvůli nedostatku provozního kapitálu zastavil důležitý provoz Jatka.

Zaměstnanci na dovolené

Nyní je 280 z 650 zaměstnanců na nucené dovolené. "Někteří čerpají řádnou dovolenou, jiní dostávají sedmdesát procent mzdy," uvedla Kijonková. Podnik nemá peníze na mzdy pro zaměstnance a vyplácí jim je po částech. Výplaty za září tak lidé obdrželi ve třech splátkách.

Druhý největší tuzemský masokombinát bojoval o zachování existence od roku 2000, kdy prošla konkurzem původní vlastnická společnost Masokombinát Martinov. Její věřitelský výbor rozhodl o prodeji výrobní části podniku obchodní firmě Sena Corporation.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám