Hlavní obsah

Soláry na vinicích. Vláda rozhodne o zavedení fotovoltaiky do zemědělství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotovoltaické panely v sadech, vinicích a na dalších místech, kde se pěstují produkty a potraviny, mají být brzy novým trendem v zemědělství. Možnost instalovat na zemědělské půdě soláry se ve středu chystá schvalovat vláda.

Foto: Profimedia.cz

Panely by mohly poli poskytovat i stín. (Ilustrační foto)

Článek

Elektřinu vyrobenou panely pak budou zemědělci moci použít pro svou potřebu, nebo ji dodávat do veřejné sítě za obdobných podmínek jako majitelé ostatních fotovoltaických panelů. U mnoha plodin pak má být výhodou i to, že jim soláry budou poskytovat potřebný stín.

„Agrovoltaické elektrárny je ideální instalovat na trvalých kulturách, jako jsou chmelnice nebo ovocné sady. Vyžadují méně intenzivní zemědělské práce a jsou méně náchylné na stínění než jednoleté plodiny,“ řekl Právu ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Právě jeho resort novelu o ochraně zemědělského půdního fondu připravil.

„Agrovoltaika bude umístěna tak, aby nepřekážela zemědělskému obhospodařování daného pozemku,“ dodal ministr.

MND nabídne zákazníkům za kWh elektřiny z fotovoltaiky dvě koruny

Ekonomika

Umístění fotovoltaických panelů na zemědělskou půdu bude schvalovat orgán ochrany zemědělského půdního fondu, což je třeba obec nebo kraj, a ministerstvo zemědělství.

Panely budou muset být umístěny tak, aby nepoškozovaly půdu a aby pak bylo možné pole uvést do původního stavu.

„Detaily řešení, jako je například výčet druhů zemědělské kultury vhodných pro agrovoltaiku či podrobnosti následné rekultivace bude specifikovat vyhláška,“ upřesnil Hladík.

Podle dřívějších odhadů úřadu by se mohly panely postupně ocitnout až na 70 tisících hektarech. „Z hrubého výpočtu nám vychází, že jeden hektar plochy poskytne jeden megawatt výkonu,“ řekl před časem serveru E15 výkonný ředitel Solární asociace Jan Krčmář.

Obavy zemědělců

Mnozí zemědělci tím ale zatím příliš nadšeni nejsou. „Panely podle nás patří třeba na střechu zemědělských budov,“ řekl Právu Jaroslav Šebek, předseda Asociace soukromého zemědělství ČR. Pokud by se podle něj využívaly i na zemědělské půdě, tak by to mělo být především na trvalých porostech, třeba ve zmíněných vinicích či na chmelnicích.

„Také by to mělo být využitelné pouze pro daného farmáře nebo jeho komunitu a jen do určitého množství vyrobené energie. Aby se nenašel někdo, kdo osází pole panely a bude toho zneužívat,“ dodal.

Velkých firem, které nepodnikají v zemědělství a mohly toho zneužívat, se bojí i Zemědělský svaz ČR. Podle něj hrozí zneužití podpory energetickými firmami, které by mohly čerpat podpory určené primárně pro podporu zemědělství.

Projekty z oblasti agrovoltaiky jsou už zavedené v Německu. V Česku už jeden projekt chystá těžební a energetická společnost MND. Na rekultivovaném pozemku po hornické činnosti připravuje systém, který spojuje výrobu z obnovitelných zdrojů a zemědělství. Vysadí na něm 1555 rostlin vinné révy.

Boom fotovoltaiky na panelácích? Klíčem bude shoda vlastníků bytů

Chuťovky

Reklama

Výběr článků

Načítám