Hlavní obsah

Boom fotovoltaiky na panelácích? Klíčem bude shoda vlastníků bytů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotovoltaika na každém sedmém paneláku nebo činžáku – takový boom by se měl podle odborníků odehrát v příštích letech. Ministerstvo životního prostředí tento týden k tomuto účelu opět rozjelo program Nová zelená úsporám. Řada bytových domů je tak už na soláry dobře připravena. Jak o takové investici vlastníci bytů uvažují? Vypadají „bytové schůze“ jako v komedii Jiřího Havelky Vlastníci? Rozebrala v podcastu Chuťovky Eva Mikulecká se sociologem Martinem Buchtíkem.

Chuťovky - BuchtíkVideo: Novinky

 
Článek

Témata dnešního dílu:

  • O co se lidé v souvislosti s fotovoltaikou hlavně zajímají?
  • Rozumí majitelé bytů tomu, jak sdílená energie funguje?
  • Co pomůže rozptýlit strach vlastníků ze solárních panelů na domě?

Na panelové domy i činžáky je už dlouhodobě technicky možné nainstalovat fotovoltaiku, ale až od letošního ledna je velmi snadné to rozpočítávat, proto se otevřel prostor pro přítomnost panelů nejen na rodinných, ale i bytových domech,“ vysvětluje ředitel STEM důvod průzkumu postoje majitelů bytů právě k tomuto druhu zelené energie.

Podle něj je tu teď velký potenciál k tomu, aby zhruba 15 % bytových domů, ze stávajících asi 210 tisíc, začalo v blízké době takovou energii využívat. Nemyslíme si ale, že by hned v příštím roce bylo na panelácích 30 tisíc nových fotovoltaických elektráren, to se asi nestane i kvůli kapacitám dodavatelů, je to dlouhodobější trend, ale je to něco nového, co tady ještě pořádně nebylo,“ dodává.

Z průzkumu vyplynulo, že 65 % bytových domů se už dokázalo shodnout na velké investici. A podobná část lidí vlastnících byty, konkrétně 68 %, se staví pozitivně i k fotovoltaice. Paradoxně ale opět většina z nich si myslí, že by se nepodařilo takovou myšlenku na družstvu nebo schůzi odhlasovat.

Digitalizace přijímaček konečně přinese potřebná data. Mohlo by to proměnit celý středoškolský systém

Chuťovky

„Já si nejsem jistý, jestli za to nemůže ten film Vlastníci,“ říká s dávkou ironie sociolog Buchtík. „Faktem ale je, že i jednotlivec nebo malá skupinka může to vyjednávání zablokovat, a musí se tak dojít hlavně k lidskému konsensu, ne jen k tvrdému hlasování, takže tam ta skepse je.“

V České republice aktuálně funguje zhruba 65 tisíc SVJ (společenství vlastníků jednotek) na 1,6 milionu bytů. A také 8400 bytových družstev se 400 tisíci byty. O společných částech domu musí lidé rozhodovat na oficiálně svolaných setkáních, která mají jasná pravidla.

Nový průzkum STEM se tak zajímal i o to, jestli opravdu komedie Jiřího Havelky Vlastníci, ve kterém došlo třeba i na facky, odráží realitu takových schůzí. „Vy tomu říkáte komedie, já jsem to jako sociolog vnímal spíše jako thriller, ale ve skutečnosti to tak většina lidí vážně nemá. Jen 16 % lidí nám řeklo, že ty schůze jsou opravdu strašné. Pro většinu lidí jsou vlastně pohodové,“ uklidňuje Martin Buchtík.

Nový díl Chuťovek si můžete přehrát v úvodu článku, nebo ve všech podcastových aplikacích.

Chuťovky jsou podcast z politiky, ekonomiky a společnosti. Hosté Evy Mikulecké z řad odborníků glosují svižně a jasně podstatné dění. Krátce a s nadhledem o tématech, ve kterých se už neztratíte.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Výběr článků

Načítám