Hlavní obsah

Snížení daně z příjmů firem je už jen v rukou prezidenta

Novinky, vč, Právo, ČTK
PRAHA

Snížení daně z příjmů firem závisí už jen na podpisu prezidenta. V úterý totiž poslanci schválili novelu zákona, jež je součástí vládní reformy veřejných financí, ve znění doporučeném Senátem. Pokles daně bude postupný. Od ledna se sníží z 31 na 28 procent. Na 26 procent sazba daně klesne v roce 2005 a na konečných 24 procent o rok později.

Foto: Robert Rohál (archiv)

Robert Rohál s jedním z fotoobrazů kolekce Romance o Krásce a Zvířeti.

Článek

Na druhé straně novela přináší řadu zpřísnění. Firmy a podnikatelé například budou moci odepisovat osobní auta nově pouze do ceny 900 tisíc korun. Novela také předpokládá, že živnostníci budou nově platit minimální daň, která se bude počítat ze základu stanoveného jako polovina průměrné mzdy v ekonomice. Opatření by se mělo dotknout zhruba 330 000 podnikatelů, kteří vykazují buď ztrátu, nebo tak minimální příjmy, že nyní neplatí žádnou daň. Minimální daň se má poprvé uplatnit v daňovém přiznání podávaném v roce 2005 za rok 2004.

U fyzických osob se sazby daně nemění, novela pouze zvyšuje odčitatelnou položku na dítě z dnešních 23 520 korun na 25 560 korun za rok.

Součástí novely je i senátní doplněk, který zachovává provoz kabelové televize v nižším daňovém pásmu. Přeřazení kabelové televize do vyšší sazby DPH navrhlo od počátku příštího roku omylem ministerstvo financí. Poslanci chtěli tento nedostatek, který by znamenal zbytečné zdražení, odstranit vlastní novelou.

Reklama

Výběr článků

Načítám