Hlavní obsah

Sněmovna schválila zásadní reformu obchodního rejstříku

Právo, Ivana Cihlářová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Maximálně pět pracovních dní by měl od letošního července trvat zápis nových údajů do obchodního rejstříku. Novou firmu tak bude možné založit za týden, odpadne řada formalit. Uvedené novinky, jejichž cílem je zlevnit a zrychlit tuto léta kritizovanou agendu, schválila ve středu takřka jednomyslně Poslanecká sněmovna.

Foto: Archiv Marked As An Enemy

Marked As An Enemy

Článek

Nebude také nutné zjišťovat, jaké údaje a listiny ten který soudce k zápisu do rejstříku chce. Žádosti o zápis se totiž budou podávat výhradně na jednotných formulářích, jež budou volně dostupné na internetových stránkách ministerstva spravedlnosti.

Návrh ale ještě musí odsouhlasit Senát a podepsat prezident. "Nová úprava zároveň opouští dosavadní věcný přezkum, kdy soudce prověřuje faktickou správnost údajů, a zavádí takzvaný registrační princip, kdy bude pouze zkontrolována úplnost formulářů a soulad mezi listinami a návrhem," řekl Právu autor novely Jiří Pospíšil (ODS).

Změnit by se mělo i to, kdo bude zápisy do rejstříku vykonávat. Od prosince 2006 by to již neměli být soudci, ale vyšší soudní úředníci. Pouze v případě, že by někdo napadl pravdivost zápisu v rejstříku, rozhodoval by věc soudce.

Ministerstvo: formuláře budou

Podle Pospíšila se ale není třeba obávat, že by těchto stížnosti bylo hodně. "Na Slovensku, kde tato úprava už nějakou dobu funguje, dosud těchto případů bylo méně než deset," uvedl.

Problémem by prý nemělo být ani včasné zveřejnění závazných formulářů a jejich zpřístupnění na internetu ministerstvem spravedlnosti. ".Vše je připraveno ke spuštění od 1. července," řekl Právu mluvčí ministerstva Petr Dimun.

Práci na formulářích ale ministerstvu usnadnil fakt, že již rok je na serveru ministerstva spravedlnosti dostupných přes sto vzorů nejrůznějších vzorových formulářů pro zápisy do rejstříku. Ty vznikly jako společný projekt české pobočky Transparency International a ministerstva spravedlnosti, jejich používání ale dosud nebylo povinné.

Opět přibude úředníků

Zatím otevřenou otázkou ale je, zda bude mít justice za necelé dva roky dostatečný počet vyšších soudních úředníků, kteří by měli tuto agendu převzít od prosince 2006.

"Bylo by třeba, aby vláda kývla na náš materiál, ve kterém navrhujeme zvýšení počtu nejen vyšších soudních úředníků, ale i soudců, státních zástupců a probačních úředníků," uvedl Dimun.

Zatímco zmíněné revoluční změny prošly včera nakonec hlasy 182 z celkem 185 přítomných poslanců, zcela propadl návrh poslance ČSSD Zdeňka Koudelky, který rozšiřoval právo sepisovat zakládací listiny obchodních společností z notářů také na exekutory.

Změnu, která jako "systémový nesmysl" vyvolala ostrý odpor notářů, advokátů i části odborné veřejnosti ale nakonec podpořilo jen 42 z 184 přítomných zákonodárců.

Reklama

Výběr článků

Načítám