Hlavní obsah

Snazší výstavbu solárů brzdí čekání na novelu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Důležitá novela energetického zákona, jež lidem a podnikům pomůže k větší energetické nezávislosti pomocí snazší instalace většího počtu fotovoltaických panelů, má zpoždění.

Foto: innogy

Ilustrační foto

Článek

Vláda plánovala, že začne platit od 1. ledna, ale to se kvůli prodlevě ve schvalovacím procesu nestihne. Podle návrhu nebude pro stavbu výroben elektřiny z obnovitelných zdrojů s výkonem do 50 kW, hlavně malých fotovoltaických elektráren, potřeba povolení stavebního úřadu ani licence Energetického regulačního úřadu. Zatím se bez povolení obejdou jen elektrárny do 10 kilowattů.

Poslanci novelu projednali, ale až v půlce prosince. Senát se k ní zatím nedostal, a tudíž od Nového roku platit nemůže.

„Spousta fotovoltaik už mohla fungovat, pokud by se přistoupilo na náš návrh projednat tuto novelu v prvním čtení,“ řekl Právu Marek Vošahlík z ministerstva průmyslu a obchodu, které novelu předložilo.

Soláry jdou na dračku. Na instalaci se čeká měsíce

Domácí

Proti zrychlenému projednávání se postavila opozice s argumentem, že zákon musí projít standardním procesem například s ohledem na stavbu solárů v památkově chráněných zónách měst.

Komplikace s licencí

I podle místopředsedy Sněmovny Karla Havlíčka (ANO) novela mohla být už dávno schválena. Podle něj je ale na vině vláda, která o změnách mluvila už v květnu.

„Ale pak to k nám do Sněmovny dorazilo až v září. Pro lidi, kteří si pořizují menší fotovoltaickou elektrárnu, bude toto zpoždění znamenat kom­plikace. Když to nebude schválené, tak logicky budou muset dál žádat o licenci,“ prohlásil Havlíček.

Naopak podle Vošahlíka zpoždění v projednávání zákona žádné velké komplikace nepřinese. „V ideálním případě by mohl Senát novelu schválit v lednu,“ míní Vošahlík.

Senátoři se ovšem znovu sejdou na jednání až ve středu 11. ledna. Na programu lednové schůze ale zatím novela uvedena není.

Pokud by ji však Senát schválil a podepsal prezident, začala by novela platit záhy poté, jakmile bude zveřejněna ve Sbírce zákonů.

Není to jediná novela energetického zákona, kterou má ministerstvo nachystanou v legislativním procesu. Další norma má umožnit například obcím, které si pořídí vlastní solární nebo větrnou elektrárnu a napojí ji na místní distribuční síť, dodávat přebytečnou elektřinu třeba školám, školkám či úřadům.

V lednu do vlády

Podobně bytové družstvo může nasdílet elektřinu ze solárů mezi své členy, podnik pak mezi různé provozy, které předtím zahrne do energetického společenství.

Tuto druhou novelu ještě ani neprojednali ministři. „Bez novely nemohou tato takzvaná společenství působit na energetickém trhu,“ připustil Vošahlík. „Předpoklad je takový, že v lednu by měla jít novela na vládu. Rychlost projednání ve Sněmovně nelze odhadnout,“ řekl k tomu Vošahlík.

Podle návrhu by měla novela platit od července s výjimkou některých ustanovení, jež mají platit až od ledna 2024.

Důležitá energetická novela se hasí na poslední chvíli, i když s ní všichni souhlasí

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám