Hlavní obsah

Šmejdi tvrdí, že innogy končí

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Energetická firma innogy, která je největším dodavatelem zemního plynu v České republice, čelí útokům energetických šmejdů. V Ostravě proto podala trestní oznámení na neznámého pachatele s podezřením, že nejde o činnost jednotlivců, ale záležitost vykazuje znaky organizované činnosti.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Máme prokazatelné důkazy o tom, že energetičtí šmejdi opakovaně obcházejí naše zákazníky a klamavě je informují o tom, že innogy na českém trhu končí. Za pomocí lží a nátlaku se je snaží donutit k přechodu k jiným dodavatelům energií. Takové jednání musíme zastavit. Svým neetickým a často agresivním chováním poškozují dobré jméno innogy a především škodí jednotlivým zákazníkům,“ sdělil Právu šéf innogy ČR Tomáš Varcop.

„Měsíčně registrujeme až 220 hovorů, kde si lidé stěžují na chování šmejdů. Ve třetině případů lidé uvádí, že jim šmejdi tvrdí, že innogy končí a je třeba přepsat je k jinému dodavateli. V pětině případů jde o obavy z toho, že se něco změnilo, když zákazníky někdo navštívil a vyhrožoval jim. Většinou volají lidé v důchodovém věku nebo jejich děti, které nevědí, zda rodiče něco podepsali a zda to platí,“ řekl Právu tiskový mluvčí innogy Martin Chalupský.

Uzavřeli lidem přívod plynu

Stále agresivnější praktiky energetických šmejdů dokládá případ z Přerova z loňského prosince, kde se podomní obchodníci vydávali za pracovníky innogy. Nejprve obešli obyvatele dvou domů s cílem donutit je změnit dodavatele elektřiny nebo plynu. Když neuspěli, uzavřeli všem nájemníkům přívod zemního plynu s tím, že dokud nepodepíšou novou smlouvu, nebude jim dodávka plynu obnovena.

Plynoví šmejdi řádili v Přerově, obyvatelům odpojili přívod

Krimi

K podobnému případu došlo o necelý měsíc později v Krnově. I přes zákaz podomního prodeje zde podomní prodejci obcházeli místní obyvatele, neoprávněně se vydávali za zástupce skupiny innogy a nabízeli spotřebitelům nové smlouvy.

Firma innogy proto připomíná, že její prodejci jsou vždy vybaveni originálním identifikačním průkazem. Každý z nich má přidělený svůj jedinečný kód. Ten obsahuje celkem deset znaků.

Na identifikačním průkazu v podobě plastové kartičky je uvedeno logo innogy, jméno a příjmení prodejce, datum platnosti a telefonní číslo na bezplatnou zákaznickou linku innogy. Stačí vytočit 800 331 331 a nechat si ověřit totožnost prodejce a jeho oprávnění nabízet firemní produkty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám