Hlavní obsah

Smartwings vypravily na Rhodos během 12 hodin šest speciálních letů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letecký dopravce Smartwings vypravil během 12 hodin na lesními požáry zasažený řecký ostrov Rhodos celkem šest záchranných letů, z toho tři lety byly výhradně pro české cestovní kanceláře. Společnost to v pondělí odpoledne uvedla na Twitteru.

Foto: Georgi Bidenko

Start Boeingu 737 MAX společnosti Smartwings

Článek

Během víkendu se situace na jihovýchodě Rhodu dramaticky zhoršila, tisíce lidí tak musely být z turistických letovisek evakuovány. Na ostrově uvázly také stovky Čechů, přičemž někteří z nich dokonce museli své hotely opustit bez osobních věcí a dokladů.

Smartwings vypravily repatriační lety, které klienty cestovních kanceláří začaly od pondělního rána dopravovat domů. Smartwings ale nepomohly jen českým cestovkám.

„Okamžitě jsme zareagovali na vzniklou situaci a během pouhých 12 hodin vypravili celkem 6 záchranných letů na řecký ostrov Rhodos. 3 lety pro české CK, 2 lety pro slovenské CK a 1 let pro izraelskou společnost,“ uvedly Smartwings na svém twitteru.

„Vypravit speciální lety v tak krátké době, navíc v nejvyšší sezóně, kdy provozujeme přes 200 letů denně, vyžaduje velkou flexibilitu a nasazení (okamžité vyčlenění kapacity a tomu přizpůsobení letových řádů, vyřízení potřebných povolení, zajištění posádek atd.),“ doplnily aerolinky.

Smartwings letos už několikrát vyslaly speciální lety do postižených oblastí. V únoru dopravce například vypravil dvě letadla se speciálním USAR týmem do Turecka na pomoc po silném zemětřesení.

Dovolená na severu ostrova se neruší

Ačkoliv situace na jihu Rhodu zůstává vážná, v severní části ostrova je bezpečno. Čeští turisté tak proudí i opačným směrem a klienti cestovek se zájezdem do severní části Rhodu v pondělí odletěli na svou naplánovanou dovolenou.

„Přesvědčila nás cestovní kancelář a informace z médií, že tam, kam letíme, je bezpečno. Zatím,“ uvedl v pondělí ráno jeden z Čechů, který z pražského Letiště Václava Havla mířil na Rhodos. „Dokud se vítr neotočí, jsme v pohodě,“ mínil další, zatímco jiný muž tvrdil, že nemá tendence panikařit.

Češi na Ruzyni: Letíme na Rhodos, cestovka nechtěla o změně ani slyšet

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám