Hlavní obsah

Slovensko uvažuje kvůli euru o zmrazení cen některých potravin

Právo, ivi, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

V souvislosti s plánovaným zavedením eura na Slovensku možná dojde ke zamrazení cen základních potravin. Slovenské ministerstvo zemědělství tuto možnost nevylučuje, ale považuje ji za krajní řešení.

Foto: Milan Malíček, Právo

Slováci zvažují, že by kvůli nástupu jednotné evropské měny zmrazily například cenu brambor.

Článek

Slovenská vláda chce tímto krokem chránit spotřebitele před neoprávněným zvyšováním cen spojeným se zavedením eura od ledna 2009. Pokud by došlo v souvislosti se zavedením eura ke spekulativnímu zvyšování ceny potravin, vláda by dočasně zamrazila ceny chleba, hovězího a vepřového masa, mléka, másla, vajec, mouky, brambor a cukru.

"Zmrazení, či moratorium, je pouze jednou z možností. Pokud maloobchodníci nepřikročí ke spekulativnímu zvyšování cen potravin, nebude takovéto moratorium vůbec zapotřebí," uvedla ministryně zemědělství Zdenka Kramplová. Uvažuje se také o možnosti stanovení procentního limitu, o který bude povoleno zvýšit ceny určitých potravin v období duálního zobrazování cen.

Obchodníkům se nelíbí, že je vláda předem kriminalizuje. "Podepsali jsme etický kodex o nezneužívání přechodu z koruny na euro ke zvyšování cen. Nebudeme zvyšovat ceny, pokud tak neučiní dodavatelé," říká prezident Svazu obchodu Pavol Konštiak.

Obchodníci tvrdí, že ceny bude držet při zemi konkurence. "Zákazníkům pomůže v orientaci duální zobrazování cen před a po zavedení eura," upozornil ředitel Podnikatelské aliance Slovenska Róbert Kičina.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám