Hlavní obsah

Slovensko loni vyrobilo z jádra rekordní množství elektřiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovensko dosáhlo v roce 2022 rekordního, 60procentního podílu elektřiny vyrobené z jádra. Slovenské jaderné reaktory vyrobily loni nejvíce elektřiny v historii. Změnil se tak energetický mix země.

Foto: Profimedia.cz

Jaderná elektrárna Mochovce

Článek

„Slovenské elektrárny sice nestihly plně rozběhnout třetí blok jaderné elektrárny Mochovce, ale svoji výrobu z jádra i tak posunuly na rekordní úroveň,“ konstatuje Denník N.

Podíl jádra v energetickém mixu stoupl také v důsledku toho, že se snížila výroba elektřiny z plynu, který byl mimořádně drahý. „Výroba elektřiny z fosilních paliv dosáhla jen osmnácti procent, což je polovina evropského průměru,“ informoval list.

Na Slovensku jsou v provozu dvě jaderné elektrárny, v Mochovcích a v Jaslovských Bohunicích. Jejich čtyři reaktory v roce 2021 vyrobily 15,7 terawatthodiny elektřiny, což představovalo 53 procent celkové výroby na Slovensku. Loni se jejich výroba zvýšila na 15,9 terawatthodiny a podíl jádra vyskočil na 60 procent.

Slovenské domácnosti budou mít levnější elektřinu do roku 2027

Zahraniční

Vládní analytici z institutu pro strategie a analýzy vysvětlují, že důvodem je pokles celkové výroby elektřiny a zároveň útlum plynových elektráren. Mírný nárůst produkce elektrárny zdůvodňují svými investicemi do zvyšování účinnosti bloků, například do výměny turbín.

V roce 2022 vyrobilo Slovensko 25 terawatthodin elektřiny, což bylo o 11 procent méně než v roce 2021. Za poklesem jsou plynové elektrárny, které loni vyprodukovaly o polovinu méně, jako v roce 2021. Jejich podíl v energetickém mixu klesl z 15 na osm procent. Důvodem byly rekordní ceny plynu na trhu, které se na přelomu srpna a září 2022 vyšplhaly na 300 eur (7100 korun), když v běžných časech stál plyn kolem 30 eur (710 korun) za megawatthodinu.

Od začátku roku 2023 ceny plynu klesají, a v květnu se dokonce dostaly pod 30 eur za megawatthodinu. V pondělí se ceny krátkodobě zvýšily v důsledku vzpoury wagnerovců v Rusku.

V Mochovcích postupně nabíhá další reaktor, který by měl letos v létě dosáhnout plného výkonu. Zároveň letos končí provoz uhelné elektrárny Nováky, takže podíl jádra ve výrobě elektřiny se na Slovensku ještě zvýší. V roce 2025 se navíc počítá s dokončením dalšího rozestavěného bloku v Mochovcích.

KVÍZ: Jak dobře se orientujete ve světě jaderné energetiky?

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám