Hlavní obsah

Slovenské domácnosti budou mít levnější elektřinu do roku 2027

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenský výrobce elektřiny Slovenské elektrárny (SE) bude dodávat levný proud pro domácnosti až do roku 2027. Ve čtvrtek to potvrdil generální ředitel firmy Branislav Strýček.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

SE tak prodlužují program, který začal loni a reguluje silovou složku elektřiny, jež tvoří téměř polovinu celkové ceny. Silová složka elektřiny byla zastropovaná na úrovni 61 eur (1436 korun) za megawatthodinu.

Pro rok 2024 zachovají SE stejný cenový strop a další léta očekávají jen mírný cenový nárůst. V roce 2025 na 66,7 eura (1570 korun) a v roce 2026 na 72,7 eura (1712 korun). „Pokud by cena výrazně klesla na základě současných údajů, tak je možné, že cena bude nižší i pro domácnosti,“ řekl slovenský ministr hospodářství Karel Hirman.

Dobrou zprávou je, že ještě letos před létem naběhne třetí reaktor jaderné elektrárny Mochovce na sto procent svého výkonu. „Od neděle jsme na 55 procentech výkonu reaktoru,“ uvedl Strýček. SE používají stále ruské jaderné palivo. V Mochovcích se dokončuje také čtvrtý blok.

Elektřinu ze solárů půjde sdílet, rodiny ušetří tisíce

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám