Hlavní obsah

KVÍZ: Jak dobře se orientujete ve světě jaderné energetiky?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Evropské unii se členské země přou o to, zda má mít jaderná energetika budoucnost. Zatímco například Německo je proti a své elektrárny v dubnu definitivně natrvalo uzavřelo, tak Francie jakožto jaderná velmoc je opačného názoru. Faktem je, že jaderná energetika s sebou přináší řadu specifických úskalí, během své existence se navíc několikrát nelichotivě zapsala do historie. Otestujte své znalosti z tohoto oboru v našem kvízu.

Foto: Profimedia.cz, Novinky

Ilustrační foto

Článek
1. Začneme doma v ČR. V prvním bloku Jaderné elektrárny Temelín se nedávno měnilo palivo. V reaktoru je celkem 163 tzv. palivových kazet tvořených z palivových tyčí. Víte, jak dlouho jedna z nich v reaktoru vydrží?
Foto: Jan Handrejch, Právo
2. JE Temelín má největší chladicí věže v ČR. Víte, kolik měří na výšku?
Foto: Jan Handrejch, Právo
3. JE Dukovany byla uvedena do provozu v 80. letech. V té době v tehdejším Československu už ovšem jedna elektrárna na slovenském území fungovala. Víte která?
4. Která země má v současnosti nejvíce jaderných reaktorů na světě?
5. V současnosti se pro jaderná paliva využívá uran nebo plutonium. Do budoucna se ale počítá také s dalším radioaktivním kovovým prvkem. Jaký máme na mysli?
6. S jadernou energetikou se pojí také dvě velké havárie. Ta první se odehrála v tehdejším Sovětském svazu v Černobylu. Pamatujete si přesné datum, kdy došlo k výbuchu ve čtvrtém bloku Černobylské jaderné elektrárny?
Foto: Gleb Garanich, Reuters
7. Tehdejší ředitel Černobylské jaderné elektrárny byl označen za jednoho z viníků katastrofy. Soud ho za to poslal na deset let do gulagu. Po rozpadu Sovětského svazu v roce 1991 byl propuštěn díky všeobecné amnestii. Jak se jmenoval?
8. Zastavíme se také u druhé nejhorší jaderné katastrofy, která se odehrála v roce 2011 v japonské Fukušimě. Příčinou byla ničivá vlna tsunami způsobená mohutným zemětřesením. V důsledku toho došlo v elektrárně v rozpětí čtyř dnů k několika explozím. Víte přesně, ke kolika výbuchům došlo?
Foto: ČTK/AP
9. Původně se to mělo stát už v roce 2009, nakonec ale až letos v dubnu. Finsko uvedlo do provozu jaderný reaktor Olkiluoto 3 (na obrázku) s výkonem 1640 MW, který je největším v Evropě. Předtím se nový blok v jaderné elektrárně v Evropě otevřel naposledy v roce 2007. Ve které zemi to bylo?
Foto: Profimedia.cz
10. Za budoucnost jaderné energetiky se považují tzv. malé modulární reaktory (small modular reactor – SMR), což je nová technologie, která je stále ještě ve vývoji. Na svém vlastním SMR pracuje i jedna známá značka, jež si původně udělala jméno v automobilovém průmyslu. Jakou firmu máme na mysli?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

KVÍZ: Tohle jsou nejzajímavější stromy světa. Znáte je všechny?

Koktejl

KVÍZ: Jak dobře znáte Norsko?

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám