Hlavní obsah

Slovensko je čtvrtým největším dovozcem fosilních paliv z Ruska

Po Číně, Indii a Turecku je Slovensko největším dovozcem fosilních paliv z Ruska. Za čtyři měsíce letošního roku dovezlo Slovensko ropu a plyn z Ruska za 1,5 miliardy eur (35,5 miliardy korun). Informoval o tom slovenský Denník N.

Foto: Profimedia.cz

Ropná rafinerie společnosti Slovnaft v Bratislavě.

Článek

V rámci Evropské unie je Slovensko nejvíc závislé na dodávkách energií z Ruska, uvedl Denník N. V roce 2020 pocházelo z Ruska 90 procent plynu a všechna ropa zpracovaná na Slovensku.

Loni se podíl plynu z jiných než ruských zdrojů dostal na třetinu a ředitel Slovenského plynárenského a naftového svazu Richard Kvasňovský říká, že letos se tento poměr ještě zvýší.

„Slovensko učinilo od začátku konfliktu (na Ukrajině) velký pokrok v diverzifikaci tras a zdrojů. Dá se proto očekávat, že v roce 2023 se bude poměr jednoznačně měnit v neprospěch ruského plynu,“ uvedl Kvasňovský.

Někteří Slováci posílají do Ruska záběry přesunů vojenské techniky na Ukrajinu

Válka na Ukrajině

Slovenský plynárenský průmysl začal nakupovat zkapalněný plyn z USA a Kataru a podepsal kontrakty také na plyn ze Severního moře. Dodávky ulehčí nové plynové propojení s Polskem.

Rafinerie Slovnaft slibuje, že podíl ruské ropy letos postupně klesne a bude zpracovávat až třetinu ropy dovezené odjinud. Podle mluvčího rafinerie Antona Molnára se podíl alternativních zdrojů ropy dostane letos na úroveň 30 až 40 procent. Slovnaft už zpracovává také ropu z Blízkého východu, z kaspického regionu a z Ázerbájdžánu.

Úplné odstřihnutí od ruské ropy vyjde společnost Mol, která Slovnaft vlastní, na 500 až 700 milionů eur (11,8 až 16,5 miliardy korun), protože současné technologie jsou přizpůsobeny na těžkou ruskou ropu. Mol by měl být v roce 2025 připraven na to, aby z Ruska nemusel nakupovat ropu vůbec.

Rusko v březnu i přes sankce navýšilo dodávky ropy. Tržby má ale výrazně nižší

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám