Hlavní obsah

Slováky zasáhla letní vlna zdražování

Novinky, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Na Slovensku v pátek zdraží pivo, cigarety a benzín v důsledku zvýšení spotřební daně. "Při každém zvyšování cen vláda říká, že to bude naposled. Lidé však už dnes melou z posledního a pokud se nezvýší platy, lidé půjdou do ulic," rozčiluje se starší pán u pokladny v potravinách.

Článek

"Mne hlavně štve, že někdo na ministerstvu financí udělal chybu při sestavování státního rozpočtu a odskáčeme si to za něj my všichni," mávne rukou mladý muž.

"Zvýšení ceny cigaret a piva mi nevadí, ale kvůli zvýšení ceny benzínu půjdou nahoru všechny potraviny," připojí svůj názor žena s kočárkem. Prodavačky v potravinách Rema 1000 však zatím žádná vlna přeceňování nepostihla.

"Cigarety se prodávají za vyšší cenu už měsíc a pivo jsme také zdražili den dopředu. Než se promítne zvýšení ceny benzínu na potravinách, ještě nějaký měsíc potrvá," říká jedna z prodavaček. Zákazníci uzavírali mezi sebou sázky, zda je láhev piva Zlatý Bažant za téměř 19 korun prodejná. "Zítra mi řeknete, zda jste prodala jedinou láhev," říká pokladní jeden ze zákazníků při odchodu prodejny. O českých pivech, jejichž cena přesáhla 22 korun za láhev už raději nikdo ani nemluví.

Litr benžínu podraží o téměř čtyři koruny

Litr benzínu bude od pátku na Slovensku stát přes 34 slovenských korun, vyšší spotřební daň zvyšuje jeho cenu ze dne na den o více než tři koruny padesát haléřů. Cena půllitru piva se zvýšila v průměru o korunu padesát až tři koruny a krabička cigaret stojí o devět korun víc. Cigarety však mají zdražování už za sebou, protože prodejci nečekali na zvýšení spotřební daně a cigarety zdražili už koncem června.

K tomu ještě parlament schválil zvýšení koncesionářských poplatků za veřejnoprávní Slovenskou televizi a Slovenský rozhlas o 25, resp. deset korun. Za televizi se od prvního srpna platí 100 korun a za rozhlas 40 korun měsíčně. Neplatí už ani pravidlo, že na důchodce se koncesionářské poplatky nevztahují a od prvního srpna zaplatí důchodci polovinu zvýšené sumy.

Jediné pozitivní zprávy se tak k prvnímu srpnu dočkají jen majitelé motorek, kteří mohou jezdit na dálnicích 130 kilometrovou rychlostí, místo doposud povolené devadesátky.

Ministerstvo financí Slováky uklidňuje

Ministerstvo financí se snaží uchlácholit občany tvrzením, že zvýšení spotřebních daní budou kompenzovat poklesem celkového daňového zatížení, které přijde s hlavní částí daňové reformy od příštího roku.

Od ledna se totiž sjednotí daň z příjmu na poměrně nízkých 19 procent. Současně ovšem zanikne dvojí sazba daně z přidané hodnoty, která bude rovněž na 19 procentech namísto dosavadních 20 nebo 14 procent. Podle některých ekonomů povede sjednocení DPH k dalšímu zdražování, a to hlavně u zboží, které se nyní prodává s nižší daňovou sazbou.

Reklama

Výběr článků

Načítám