Hlavní obsah

Po zahájení útoku vybrali Rusové z bank 111 miliard rublů

Rusové začali v souvislosti s napadením Ukrajiny a rozhodnutím západních zemí o uvalení sankcí hromadně vybírat hotovost. Během čtvrtka si z účtů vybrali 111 miliard rublů, uvedl server rbc.ru s odkazem na statistiku ruské centrální banky.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Částka 111,3 miliardy rublů (v přepočtu zhruba 29,3 miliardy korun) zahrnuje i data ze středy 23. února, kdy byl v Rusku státní svátek.

Jde o nejvyšší částku od března roku 2020, kdy bylo v zemi zavedeno zdanění úroků z vysokých vkladů. Tehdy lidé vybrali rekordních 174,9 miliardy rublů.

Ruský finanční a akciový trh se ve čtvrtek v souvislosti s oznámením útoku na Ukrajinu propadl o desítky procent, a přestože v pátek zaznamenal stabilizaci, propad trvá.

Ruská centrální banka kvůli zmírnění tlaku na pokles kurzu rublu přistoupila k masivním devizovým intervencím.

Běžní Rusové se tak v posledních dnech setkávají s frontami před bankomaty a rovněž s nedostatkem hotovosti v nich. Podle úřadů by se měla situace během několika dní stabilizovat.

Vyhoďme Rusko ze SWIFT, nabádá šéf zahraničního výboru Bundestagu

Zahraniční

Evropská unie se dohodla na balíku sankcí, které jsou zacíleny mimo jiné na ruský bankovní sektor. Prozatím se země neshodly na tom, zda odpojit Rusko od mezibankovního systému SWIFT.

Reklama

Výběr článků

Načítám