Hlavní obsah

Škoda vyhrála soutěž na tramvaje pro Prahu

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Plzeňská Škoda Holding dodá prostřednictvím své dceřiné společnosti Škoda dopravní technika (ŠDT) nízkopodlažní tramvaje pro hlavní město v celkové hodnotě až tři miliardy korun. Výběrová komise Dopravního podniku Hlavního města Prahy se totiž jednomyslně rozhodla akceptovat nabídku Škodovky.

Foto: Kamil Kopecký
Článek

Vyhodnocení soutěže se uskutečnilo na základě rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže z 18. prosince loňského roku, kterým změnil své původní stanovisko ze září a novým verdiktem výběrové řízení nezrušil.

Dopravnímu podniku nařídil upravit některé jeho pasáže a zveřejnit je, což se podle vyjádření ředitele DP Milana Houfka již stalo. ÚOHS se soutěží zabýval na popud konkurentů ŠDT - společností Siemens a Inekon.

Po podpisu smlouvy, který se očekává v nejbližších dnech, by ŠDT měla vyrobit a dodat 20 tramvají od roku 2005 do konce roku 2007. V případě uplatnění opce ze strany DP Praha by ŠDT v dalším období dodala dalších 40 tramvají s kapacitou až 300 pasažérů. Dodávka prvních 20 vozů představuje finanční objem více než 1 miliardu Kč, v součtu s případnými opčními tramvajemi pak více než 3 miliardy Kč.

České díly se podílejí více než 90 procenty

Nové škodovácké tramvaje pro Prahu představují podle představitelů škodovky kvalitativní posun. Tramvaje budou podle nich využívat vyzkoušená a osvědčená technická řešení z již provozovaných tramvají jak v ČR, tak USA.

"Navíc jako kompliment hlavnímu městu dostanou zcela nový design z dílny Porsche. Praha jako výkladní skříň naší republiky zaslouží odpovídající prostředky veřejné hromadné dopravy. Proto jsme pro ni vytvořili prozatím jak vzhledově, tak technicky nejmodernější tramvaj, jaká kdy v České republice přepravovala cestující," uvedl generální ředitel ŠDT Ladislav Těťál.

"Tento typ plně odpovídá podmínkám soutěže. Traťový profil včetně nové trasy na Barrandov má velmi specifické parametry a naše koncepce jim plně vyhovuje," doplnil Těťál.

Podle představitelů Škoda Holding se české společnosti podílejí na subdodávkách více než 90 procenty.

"Získání této zakázky má pro nás nesmírný význam. Nebýt dodávek pro Prahu, byli bychom my a ostatní české firmy, které se v pozici subdodavatelů podílejí z 90 procent na nové tramvaji, vyřazeni z možnosti uspět v zahraničí," uvedl generální ředitel Škoda Holding Martin Roman. Podobná soutěž by se měla kupříkladu vypisovat zanedlouho v Turecku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám