Hlavní obsah

Škoda musí zaplatit odškodné za zrušení smlouvy na sedačková opěradla

Automobilka Škoda Auto musí za vypovězení smlouvy o dodávkách sedačkových opěradel zaplatit odškodné dceřiné firmě svého bývalého dodavatele Prevent, konkrétně její části TWB. Ve středu o tom podle agentury DPA rozhodl vrchní zemský soud v německém městě Celle. Přesné sumě se soud nevěnoval, spor se ale vede o sedm milionů eur (téměř 184 milionů korun).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Továrna Škoda auto v Kvasinách

Článek

Jde o hodnotu zboží, které měla Škoda převzít od dubna 2019 do konce roku 2025. Koncern Volkswagen uvedl, že rozsudek považuje za chybný, neboť je v rozporu s předchozími postoji jiných soudů k tomuto sporu.

„Pro Škodu má rozsudek prozatím dopad jen co se týče odůvodnění. TWB ještě povede samostatnou žalobu o částku a bude muset prokázat konkrétní škodu,” řekl Christopher Hauss z tiskového oddělení Volkswagenu. Škoda Auto odmítla věc komentovat a odkázala na koncern.

Volkswagen v prohlášení poukázal na to, že předchozí verdikty vyhodnotily chování TWB jako vydírání. „Rozsudek vrchního zemského soudu v Celle považujeme za chybný,” uvedl Volkswagen. Citoval únorové rozhodnutí vrchního zemského soudu v Düsseldorfu, který chování TWB vyhodnotil jako vydírání a vážné porušení dohody.

Škoda a její mateřská společnost Volkswagen smlouvy jednostranně vypověděly k 31. březnu minulého roku v reakci na bojkot dodávek a kvůli vyhrocenému sporu o podmínky.

Škoda Auto hlásí rekordní propad zisku

Ekonomika

Soud se nyní usnesl, že musejí dceřiné firmě Preventu TWB uhradit veškeré škody, které jí vypovězením a nemožností smlouvu naplnit vznikly a ještě vzniknou. Opěradla měla být součástí modelů Škoda Octavia, Karoq a Superb.

Soud automobilce Škoda podle DPA zároveň uložil, aby informovala o tom, na jaké náhradní dodavatele se po dubnu 2019 obrátila.

Skupina Prevent rozhodnutí soudu vítá a zopakovala, že vypovězení smluv je podle ní nedůvodné a protiprávní. Volkswagen má opačný názor, spor tedy budou rozhodovat ještě další soudy v jiných spolkových zemích.

Reklama

Výběr článků

Načítám