Hlavní obsah

Silná koruna tvrdě dopadla na exportéry

Česká koruna je k euru nejsilnější od roku 2008, euro se prodává okolo 23,50 Kč. Silná je i vůči americkému dolaru, jenž stojí kolem 22 korun. Silný kurz pomáhá zlevnění dovážených pohonných hmot či potravin. Zároveň však bolestivě dopadá na tuzemské vývozce a průmyslové firmy. Ty totiž za nasmlouvané ceny v cizí měně najednou po přepočtu na koruny dostávají výrazně méně, než počítali.

Článek

„Situace je pro exportéry opravdu velmi vážná a řada jich omezuje činnost, jako například TPCA, Škoda Auto nebo Busch Liberec. Dost jich činnost ukončilo, například několik skláren na Turnovsku,“ řekl Právu místopředseda Asociace exportérů ČR Otto Daněk.

Podle jejich kalkulací vývozci kvůli silné koruně letos přijdou na tržbách o stovky miliard korun.

ČNB přístup nezmění

Podle Daňka by měla zasáhnout centrální banka ČNB. „Pro Českou národní banku už myslím dozrál čas na intervenování proti silné koruně a posunout ji minimálně k hranici 24,50 Kč/eur,“ míní.

„Silná koruna zdražuje výrobu v Česku a snižuje konkurenceschopnost,“ potvrdil Právu Tomáš Kolář, ředitel výrobce nemocničních lůžek Linet.

„Je to v pořádku, pokud se jedná o předvídatelný trend, ale na rychlé změny se dá těžko reagovat. ČNB loni utratila přes 600 miliard, aby kurz zpevnila. To mi přijde jako dost diskutabilní jednání v zemi, která má prosperitu založenou na silném exportu,“ komentoval Kolář.

Podle Právem oslovených analytiků je ale naděje vývozců na intervenci ČNB za slabší korunu mizivá.

ČNB ponechala sazbu na ochranu úvěrového trhu beze změn

Ekonomika

„Návrhy, aby ČNB opustila politiku silné koruny, jsou v kontextu současné situace z pohledu celé ekonomiky nesmyslné a nekoncepční. České ekonomice by tato změna uškodila, přestože exportérům by zřejmě pomohla. Obrat o 180 stupňů v měnové politice by navíc ohrozil kredibilitu ČNB,“ řekl Právu ekonom Roklen Pavel Peterka.

„Problémem číslo jedna je nyní inflace a ČNB se musí zaměřit na její snížení. Jedním z nástrojů jsou úrokové sazby a druhým silný kurz koruny,“ podotkl.

Za nereálné označil intervence i Jan Vejmělek z Komerční banky. „Dosavadní mantra ČNB je totiž zcela opačná: silná koruna zajistí dezinflační trend,“ upozornil.

Podle Vejmělka by ale stačilo, kdyby ČNB upustila od verbálních intervencí ve prospěch domácí měny.

„To se podle nás stane až v situaci, kdy inflace bude zřetelněji klesat ze současných extrémních úrovní. Koruna tak v průběhu roku podle nás oslabí, otázkou ­ovšem je, kdy a z jaké úrovně,“ dodal analytik.

Podle prognózy KB by kurz koruny ke konci roku měl být kolem 24 korun za euro. Podobné oslabení očekává v řádu měsíců nebo čtvrtletí i analytik Akcenty Miroslav Novák.

Tak silnou korunu jako v uplynulých dnech analytici ani samotná ČNB nepředvídali. Důvodem posilování byl souhrn faktorů.

Obecně pomáhá celému regionu střední Evropy lepší nálada investorů, kteří se původně obávali, že válka na Ukrajině a drahé energie dopadnou na zdejší ekonomiky výrazně hůře.

Letní dovolené oproti loňsku moc nezdraží

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám