Hlavní obsah

Letní dovolené oproti loňsku moc nezdraží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přes zdražování, se kterým se potýká celá Evropa i mnohé mimoevropské destinace, by Češi většinou letos neměli při letním cestování na dovolené a prázdniny utratit více než v předchozím roce. Nahrává jim silná koruna a třeba za letenky by dokonce mohli platit i méně. Zdražení lze zato očekávat u některých vlakových jízdenek.

Foto: Profimedia.cz

Řecká Lefkada (ilustrační foto)

Článek

Vyplývá to z informací od dopravců a cestovních kanceláří. „Klienti nemusí mít strach z nějakého skokového růstu cen zájezdů,“ řekl Právu místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež. „Vývoj cen je velmi pozitivní, v porovnání s jinými výdaji. V mnoha destinacích ceny dokonce stagnují,“ dodal.

To potvrdila třeba i mluvčí cestovní kanceláře Čedok Kateřina Pavlíková. „Stejně jako v roce 2022 jsme se rozhodli na klienty nepromítat zvýšené náklady na zájezdy, například za letecké palivo nebo energie. Pro nadcházející sezonu tak ceny zájezdů zůstávají u Čedoku na úrovni loňské sezony. Mění se pouze u některých ubytování podle destinace maximálně v jednotkách procent, nikoli plošně,“ upřesnila.

Nejlepší pláž světa mají v Brazílii. V Evropě bodoval Island

Cestování

Prodejce zájezdů a letenek Student Agency rovněž očekává, že oproti minulému roku se ceny letenek už nebudou navyšovat. „Spíše naopak očekáváme, že mohou zlevnit z důvodu navýšení frekvence leteckých spojení nebo zavedení nových linek,“ uvedla Martina Hrnčířová, ředitelka prodeje Student Agency.

Vývoj cen je pro klienty velmi pozitivní, v porovnání s jinými výdaji.
Jan Papež, Asociace cestovních kanceláří ČR

„Ve prospěch klientů momentálně hraje hned několik faktorů. Určitě je to silná koruna, která jednak zlevňuje nákup eur a zároveň působí pozitivně i v samotné ceně zájezdu. Cena paliva navíc oproti loňskému létu klesá a to v kombinaci právě se silnou korunou vytváří příznivou situaci pro nákup dovolené. Odráží se to i v rekordním počtu prodaných zájezdů za leden a únor,“ řekl Novinkám mluvčí CK Fischer Jan Bezděk.

Z údajů serveru Dovolena.cz vyplývá, že u zájezdů, tedy dopravy, ubytování a případně stravy v jednom, se letos zatím v porovnání s loňskem zvýšila průměrná cena z 15 970 korun za osobu na 16 331 Kč.

K výraznějšímu růstu zřejmě dojde u některých vlakových jízdenek do zahraničí. „V letošním roce počítáme s meziročním nárůstem cen o zhruba 15 procent, a to primárně z důvodu rostoucích nákladů, zejména cen trakční energie,“ sdělila Právu mluvčí železničního dopravce RegioJet Alexandra Janoušek Kostřicová.

Velký zájem

Zájem o cestování po restrikcích spojených s pandemií covidu-19 citelně ožil. „Loni jsme odbavili 10,7 milionu cestujících, letos očekáváme, že jich Letištěm Václava Havla Praha projde přes 12,5 milionu. Co se týká letních měsíců června, července a srpna, měli bychom odbavit přes čtyři miliony, což je o 12 procent více než za stejné období v roce 2022,“ řekla Právu mluvčí pražského letiště Klára Divíšková.

„Češi se vrátili k plánování dovolené dopředu a chtějí využít nejlepší ceny a vybírat si z široké nabídky hotelů, pokojů i variant termínů. Prodeje Čedoku na léto v rámci first minute máme aktuálně dvojnásobné oproti loňské rekordní sezoně,“ doplnila mluvčí Pavlíková.

Španělsko loni navštívilo přes 71 milionů zahraničních turistů

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám