Hlavní obsah

Síkela: Ceny energií v příštím roce skokově nevzrostou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České domácnosti by měly ještě v letošním roce zaznamenat pokles cen energií. Ty by jim navíc neměly v příštím roce skokově vzrůst kvůli zvýšení regulační složky, jako se tomu stalo letos. V televizních Otázkách Václava Moravce na ČT 24 to prohlásil ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Pokud sledujeme trh, tak vidíme, že koneční distributoři neustále přicházejí s novými tarify. A když se podíváme na současnou úroveň, tak jsou ceny už třicet procent a více pod cenovými stropy,“ řekl Síkela. Cenové stropy zavedla vláda v posledním čtvrtletí roku 2022.

„Já si myslím, že vývoj je velmi pozitivní,“ uvedl Síkela s tím, že očekává cenový pokles energií ještě letos.

Podle prvního místopředsedy hnutí ANO Karla Havlíčka ale není situace tak pozitivní. „Klesají ceny spotové, to znamená na světových trzích, ale neklesají u zákazníků,“ míní.

Síkela chystá zákon zajišťující odchod od uhlí do 2033

Ekonomika

Vidět je to podle něj například na tarifu ČEZ Basic. „V roce 2021, kdy stála na světových trzích elektřina zhruba 70 eur za megawatthodinu, byl tarif za 4,80 za kilowatthodinu. Nyní je to také 70 eur, ale zákazník platí v tom samém tarifu 8,12 koruny. Čili dvojnásobek,“ řekl.

Důvod je podle něj mimo jiné v tom, že obchodníci nakupují energie dopředu na následující rok. A dalším důvodem je regulovaná složka cen energií.

V lednu tak vzrostla jak tato složka, tak celkové ceny energií. Podle Eurostatu o 7,3 procenta, zaznělo v pořadu. A zopakovat by se to podle Havlíčka mohlo i příští rok.

Uděláme všechno pro to, aby se masivní investice nepřenesly do regulované ceny
Jozef Síkela

Podle Síkely tomu tak nebude. Nárůst pro konečné zákazníky byl tak velký, protože v předchozím roce regulované ceny například za přenos energií nerostly. Lidé také neplatili za obnovitelné zdroje energií. „Podle mého nedojde k dalšímu velkému nárůstu,“ řekl.

Vláda podle něj připravuje investice a podporu do regulované části energií, například i do rozvoje sítě, aby se do budoucna nestaly cílem navyšování regulované části cen ze strany soukromoprávních subjektů.

„Uděláme všechno pro to, aby se tyto masivní investice nepřenesly do regulované ceny,“ dodal.

„Fixujte spíše krátkodobě“

Nárůst cen podle něj navíc většina domácností nezaznamenala, týká se jen těch, kteří zafixovali ceny v roce 2021 a dříve, tedy ještě před energetickou krizí, a kterým fixace skončila.

Otázkou je, zda ale lidé v současné době mají, nebo nemají fixovat ceny energií. „Doporučil bych těm, kterým končí tarif, tak aby se rozhlédli po trhu a určitě do nějaké fixace šli.“ řekl Síkela. ale nefixoval by na příliš dlouho.

„Spíš bych dlouhodobou fixaci nedoporučoval,“ dodal Havlíček.

Schillerová: Penzijní reformu revidujeme, až budeme ve vládě

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám