Hlavní obsah

Siemens zpozdil dodávku deseti vozů pro ČD

Právo, Jiří Novotný
PRAHA

Německý Siemens, jenž ve svém závodě v Praze-Zličíně vyrábí luxusní železniční vozy pro vlaky EuroCity, bude muset Českým drahám (ČD) zaplatit nemalé penále. Dodávku deseti vozů totiž zpozdil už o více než rok. Navíc se při loňském přejímacím řízení prokázaly některé technické závady.

Článek

"O penále s námi ČD skutečně jednají. Faktem je, že roční zpoždění vzniklo naší vinou," potvrdil v pondělí Právu mluvčí Siemensu Petr Sedláček. České dráhy si před čtyřmi lety u Siemensu objednaly 26 těchto vozů první a druhé vozové třídy za celkem 43 miliónů eur (v přepočtu 1,2 miliardy korun).

"Šestnáct jich už ČD od nás převzaly a nasazují je do běžného provozu. Nedostali jsme na ně zatím jedinou reklamaci," ujišťuje Sedláček.

Jiné je to ovšem se zbývajícími deseti vozy. "Mám informace, že do nich původně dokonce zatékalo. Při přejímce se to sice už neprojevilo, ale nadšen rozhodně nejsem z jejich vzhledu. Střecha vypadá, jako by prošla krupobitím," tvrdí předseda Odborového sdružení železničářů Jaromír Dušek.

Za problém také Dušek považuje, že první ze zmíněných 26 vozů byly Siemensu hrazeny drahami dopředu. "Kritizoval jsem to na zasedání dozorčí rady ČD. A současně požadoval, aby za tak velké zpoždění byla vůči Siemensu uplatněna pokuta v plné výši, již umožňuje uzavřená smlouva," řekl Právu Dušek.

Ondrůj: striktně trváme na kvalitě

Jak odborový předák připomněl, dráhy nemohly těchto deset vozů nasadit už v minulém jízdním řádu, jak původně plánovaly. Podle něj došlo ke zbytečným ztrátám, i ke snížení komfortu cestujících.

Naopak mluvčí ČD Aleš Ondrůj odmítá, že by závady zjištěné při přejímce byly závažné. "Nejde o nic dramatického, nicméně striktně trváme na tom, aby vozy měly špičkovou kvalitu. Je na výrobci, aby všechny naše požadavky dodržel," konstatoval Ondrůj.

Možnou výši penále za zpožděnou dodávku obě smluvní strany odmítají prozradit. Na dotaz Práva, jestli by to mohlo být až 120 miliónů korun, tedy desetina hodnoty celého kontraktu, odpověděl Sedláček: "Jednání ještě probíhají a v této chvíli k penále ani smluvním podmínkám nemohu nic říci."

Siemens doufá, že po odstranění závad převezmou České dráhy zbývajících deset vozů nejpozději do konce dubna.

Reklama

Související témata:

Související články

Dráhy podraží, bude ale více rychlíků

Od 10. prosince začne platit nový jízdní řád Českých drah (ČD), který přinese cestujícím některé změny. Začne jezdit o pět a půl procenta více rychlíků. Dojde...

Výběr článků

Načítám