Hlavní obsah

Siemens na Zličíně propustí 900 lidí, dostanou odstupné 16 platů

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Závod Siemens Kolejová vozidla (SKV) v Praze na Zličíně propustí všechny své zaměstnance. Zhruba devět stovek lidí dostane od srpna výpověď a s tím i jako odstupné šestnáct platů. Novinkám to řekl mluvčí společnosti Petr Sedláček.

Foto: Jan Hrouda, ČTK

Rozhořčení zaměstnanci před závodem protestovali proti ukončení výroby loni v létě.

Článek

Siemens oznámil ukončení výroby loni v létě. Jako důvod společnost uvedla odstranění nadbytečných kapacit, aby se podařilo zvýšit konkurenceschopnost. Firma tehdy chtěla závod prodat jiné společnosti, což se však zatím nepodařilo.

„Dnes jsem informovali odboráře o dalším vývoji. Jednali jsme s několika společnostmi o prodeji, nikdo však závod nechce koupit,“ řekl Novinkám Sedláček.

Podle něj Siemens oslovil na 500 firem po celém světě, s několika z nich pak vyjednával. Odboráři podniku se loni proti ukončení výroby bouřili a demonstrací si vyjednali lepší podmínky. Kromě průměrného platu se  jim každý měsíc navyšovaly prémie. Do letošního června se jim tak mzda zvýšila na trojnásobek té průměrné.

Podle Sedláčka firma budou výpovědi rozdávat od srpna, přičemž všech devět set zaměstnanců dostane odstupné ve výši 16 průměrných firemních platů bez prémií. [celá zpráva]

Vedení německého koncernu loni v létě oznámilo, že sníží celkový počet zaměstnanců ve firmách ve světě o 17 000. Odchod zhruba 2500 lidí se má týkat i divize Mobility, pod kterou patří zličínská SKV.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám